Antialergice naturale


Alergiile se datorează unei funcționări defectuoase a sistemului imunitar, care răspunde la anumite substanțe (numite alergeni) și care, în mod normal sunt inofensive.

 

Mastocitele sunt celule implicate în funcționarea sistemului imunitar, care eliberează histamina din interiorul lorÎn cazul alergiilor, histamina este eliberată în cantități excesive și apar imediat simptomele tipice, printre care inflamația și mâncărimea. Antihistaminicele sunt substanțe care înhibă histamina eliberată în exces și opresc reacția alergică.

 

Antihistaminicele (adică substanțele antialergice) pot fi chimice sau naturale

 

Antihistaminicele chimice au foarte multe reacții secundare la nivel cerebral, printre care depresia, reducerea capacității de memorare și concentrare, migrenele, oboseala, insomniile.

 

Antihistaminicele naturale sunt substanțe active fără efecte secundare care blochează efectele histaminei eliberate în exces și astfel opresc declanșarea simptomelor alergice. Există numeroase vitamine și minerale, plante și legume care sunt antihistaminice naturale și este important să le cunoaștem pentru a le putea introduce în alimentație și a putea beneficia de acțiunea lor antialergică. De asemenea, există și stabilizatori naturali ai mastocitelor care reduc eliberarea histaminei în exces de către organism și pe care îi voi menționa pe parcurs.

 

 

LISTA CU CELE MAI IMPORTANTE ANTIHISTAMINICE (antialergice) NATURALE

 

  •  Vitamina C naturală (NU comprimatele chimice care se găsesc în farmacii și care nu au același efect asupra organismului) stimulează puternic sistemul imunitar și are un rol esențial în tratarea alergiilor. Vitamina C este un antioxidant puternic, cu rol antiinflamator, care reduce efectele reacțiilor alergice, deoarece înhibă rapid histamina.

        Atenție! Lipsa vitaminei C din organism agravează simptomele alergice.

        Vitamina C se găsește în cea mai mare concentrație în cireșele ACEROLA și apoi în MĂCEȘE. Despre vitamina            C și despre măceșe am scris mai multe aici.

        Este esențial să asigurăm organismului necesarul de vitamina C numai din fructe, legume sau din                        suplimente alimentare care conțin doar extrase naturale, de exemplu extrase din măceșe, acerola sau              cătină, care se găsesc în magazinele naturiste. 

  •  Bromelaina este numele unei enzime care se găsește în abundență în ANANAS și care are puternice efecte antiinflamatoare, reducând efectele alergiilor în special la nivelul sistemului respirator. Această enzimă se găsește comercializată și ca supliment alimentar, în magazinele naturiste. 
  •  Probioticele sunt microorganisme mici care ajută organismul să mențină un echilibru sănătos al florei intestinale. Ele întăresc sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva alergiilor. Cel mai bogat aliment în probiotice este KEFIRUL. Despre microbiom și kefir am scris mai multe aici.
  •  Quercetina este un antioxidant cu efect puternic antiinflamator care are acționează în special asupra problemelor respiratorii cauzate de alergii. Quercetina stabilizează membranele mastocitare și reduce eliberarea de histamină. Cea mai mare cantitate de Quercitină se află în coaja de GUTUIE. Despre gutuie și beneficiile ei am scris aici.  Quercetina se regăsește în cantități mai reduse și în mere, capere, fructe de pădure, ceapă roșie, ardei roșu, sfeclă roșie, nuci și vin roșu. Există de asemenea suplimente alimentare de Quercetină, care sunt extrase naturale și se recomandă celor cu alergii severe, fiind semnificativ mai concentrate. 
  • Zincul este un antialergic important, care blochează eliberarea histaminei, fortifică sistemul imunitar și stabilizează membranele celulare, fiind un remediu excelent mai ales în cazul alergiilor la polen. Alimentele foarte bogate în zinc sunt SEMINȚELE DE DOVLEAC CRUDE (despre beneficiile semințelor crude de dovleac am scris mai multe aici), NĂUTUL, NUCILE CAJU, LINTEA, CIUPERCILE ȘI STRIDIILE.
  • Calciul este un mineral extrem de important în toate formele de alergie, deoarece blochează eliberarea histaminei și favorizează descompunerea ei. Atenție! Administrat în doze prea mari, calciul poate afecta absorbția zincului în intestin.

        Calciul se află în cantități abundente în SEMINȚELE DE SUSAN (implicit în pasta TAHINI cu care se prepară                  HUMMUSUL): 25 de grame de seminţe de susan conţin aproape 1000 mg de calciu. 

        De asemenea, calciul se găsește în concentrații mari în semințele de CHIA, în semințele de CÂNEPĂ,                            în toate LEGUMELE VERZI (BROCCOLI, KALE, PĂTRUNJEL, SPANAC, RUCOLA, BUSUIOC, URZICI, MĂRAR, ARDEI              VERZI, TUPINI DE ȚELINĂ, CEAPĂ VERDE etc.), în IARBA DE ORZ VERDE (despre care am scris mai                                    multe aici), în FASOLEA ALBĂîn SOIA, în CAISE (despre care am scris mai multe aici) și SMOCHINE                              DESHIDRATATE (nu confiate, deoarece au zahăr adăugat!), în MIGDALE, în OREZUL BRUN, în SARDINE și                      SOMON.

  •  Magneziul contribuie și el la reglarea histaminei în organism. Atenție! Dacă există o lipsă de magneziu, organismul este mai sensibil la alergii - în unele cazuri, doar un deficit de magneziu poate fi cauza alergiilor.

        Magneziul se află în cantități mari în SEMINȚELE DE DOVLEAC100 de grame de semințe de dovleac                            crude conțin până la 540 mg de magneziu. Cantități semnificative de magneziu sunt și în TĂRÂȚELE DE                      GRÂU, FULGIi DE OVĂZ, în HRIȘCĂ, MIGDALE, MAZĂRE, SPANAC, AVOCADO, BANANE, NUCI, PEȘTE GRAS,                      FRUCTE USCATE, SOIA, CACAO.

  •  MSM (sulf organic) este abrevierea Metilsulfonilmetanului, un compus organic al sulfului care este din punct de vedere cantitativ al treilea nutrient care se regăsește în organismul uman. MSM este recomandat pentru beneficiile pe care le are asupra mobilității articulațiilor, dar sulful organic nu face doar atât. El susţine funcţii importante, detoxifică organismul și participă la formarea unor enzime esenţiale care au ca efect indirect fortificarea imunităţii. MSM are proprietăți antiinflamatorii și este considerat un calmant natural al durerilor. MSM ajută și susține organismul în cazul alergiilor la polen, la praf de casă, pene, lână etc. și reduce simptomele alergice: mâncărimea, producerea de mucus, respirația dificilă, inflamația. Reduce de asemenea și reacțiile alergice la medicamente. MSM se găsește în stare naturală și în unele alimente: USTUROI, CEAPĂ, LĂMÂI, SEMINȚE CRUDE DE FLOAREA SOARELUI, SPARANGHEL, BROCCOLI, SOIA, FRUCTE DE MARE. De asemena există suplimente alimentare cu MSM, care se recomandă a fi luate concomitent cu vitamina C naturală, pentru o mai bună absorbție.
  • Curcumina este o substanță activă care este extrasă din rădăcina de TURMERIC. Curcumina are foarte multe beneficii asupra sănătății, este un puternic antioxidant, antiinflamator și antialergic, deoarece stabilizează membranele mastocitare și reduce eliberarea de histamină. Rădăcina de turmeric se poate consuma prospătă sau sub formă de condiment cu același nume. Există și suplimente alimentare care conțin extract de curcumină și care se găsesc la magazinele naturiste.
  • Apa - iată leacul universal care vine în ajutor și persoanelor cu alergii. Histamina este solubilă în apă și ca atare dacă organismul este bine hidratat, scade nivelul de histamină din organism și scade automat și reacția alergică. Mai mult decât atât, într-un organism deshidratat se produce eliberarea histaminei. Despre apă și beneficiile ei asupra organismului am scris mai multe aici.
  • Trei-fraţi-pătaţi (Viola tricolor) este o plantă cu proprietăți antialergice recomandată atât intern cât și extern pentru reacțiile alergice la nivelul pielii și a mucoaselor care se manifestă sub formă de mâncărimi şi eczeme. Această plantă restabilește rapid funcția de barieră a pielii și reduce efectele alergice.

  

Mărarul, ceapa verde, urzica (despre care am scris mai multe aici), lavanda (despre care am scris mai multe aici), busuiocul, mușețelul (despre care am scris mai multe aici)ginkgo biloba, rodia,rubarba (despre care am scris mai multe aici), usturoiul negru (despre care am scris mai multe aici), chimenul negru ( despre care am scris mai multe aici), fructele de soc (despre care am scris mai multe aici), piersicile, afinele, cartofii dulci, au de asemenea efecte antihistaminice care diminuează riscul declanșării alergiilor și reduc simptomele lor.

  

Toate cele enumerate în lista de mai sus întăresc și susțin sistemul imunitar.

  • ATENȚIE! La polul opus se află coacăzul negru - un steroid natural care întocmai ca cele sintetice, scade inflamația prin suprimarea sistemului imunitar. 

       Coacăzul negru poate reduce simptomele alergiilor aproape la fel de eficient ca și corticosteroizii sintetici, de           aceea el mai este numit și cortizon natural! DAR, deși nu are efectele secundare ale corticosteroizilor                     sintetici, coacăzul negru reduce inflamația din organism tot prin scăderea sistemului imunitar, la fel ca             cei sintetici.

 

Așadar, cei care folosesc antialergice antihistaminice rămân cu un sistem imunitar puternic iar cei care folosesc cortizon natural sau sintetic, rămân cu un sistem imunitar deficitar, iar drept urmare rezistența organismul scade și devine vulnerabil în fața agenților patogeni și nu numai.

 

Autor: Plante de leac 

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

 

Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0