Coacăzul roșu

(Ribes rubrum)


 

Cea mai semnificativă sursă istorică de cultivare a coacăzelor roșii era în Rusia secolului al XI-lea, când acestea erau cultivate în grădinile mănăstirilor rusești și apoi treptat și în grădinile orașelor.

Coacăzul roșu poate fi găsit în continuare și în sălbăticie, însă este cultivat și la scară largă pentru comercializare. Spre deosebire de coacăzul negru care necesită tăieri anuale pentru recolta corespunzătoare de fructe, atât soiurile roșii cât și cele albe dau fructe doar pe lemn vechi de doi-trei ani. Coacăzele albe se mai numesc și ”boabe de șampanie” și sunt doar o varietate de culoare a coacăzului roșu și nu un alt sortiment. Deși în antichitate coacăzul era necunoscut și nu era menționat nicăieri, astăzi există aproximativ 150 de tipuri de coacăze. 

Coacăzul roșu este utilizat și ca plantă ornamentală,  iar coacăzele roșii folosite adesea și în industria parfumurilor.

Coacăzele roșii sunt fructe delicate și se păstrează doar la frigider, maxim două-trei zile.  Sezonul lor durează  în jur de șase săptămâni, începând cu mijlocul lunii iunie.

 

 BENEFICII

 

Coacăzele roșii sunt mici bombițe acrișoare, pline de vitamine și minerale. Coacăzele roșii conțin în cantități impresionante vitamina C ( mai mult decât lămâile) , vitamina A, vitaminele B 2,  B3, B5, B 6, B8 (colină) , B9 (acid folic), vitamina E,  vitamina K,  Calciu, Fier, Potasiu, Magneziu, Cupru, Fosfor, Seleniu și Zinc.

 

Coacăzele roșii sunt tonice cardiace, previn acumularea de colesterol, scad colesterolul existent, normalizează tensiunea arterială, reduc riscul de atacuri de cord,  previn formarea cheagurilor de sânge, reduc riscul apariției aterosclerozei și accidentelor vasculare și reduc edemele. Coacăzele roșii datorită fibrelor pe care le conțin, promovează digestia,  curăță intestinele, combat flatulența, fermentația și constipația și elimină toxinele. 

 

Coacăzele roșii au proprietăți revitalizante, antioxidante, astringente, revigorante și antitumorale. Ele activează metabolismul celular, protejează mucoasele și au un efect calmant asupra sistemului nervos. Datorită conținutului ridicat de vitamina C,  coacăzele roșii stimulează puternic sistemul imunitar, combat răcelile, virozele și infecțiile respiratorii. 

 

Dintre toate soiurile de coacăze, cele roșii sunt recomandate pentru curele de slăbire, deoarece au un indice glicemic mic și cea mai mică concentrație de zaharuri. Sucul de coacăze roșii este elixirul ideal pentru arderea grăsimilor și susținerea musculaturii la sportivi, asigurând totodată vitaminele și mineralele necesare organismului.

 

 

Coacăzele roșii curăță sângele, combat cu succes anemia, deoarece cresc cantitatea de hemoglobină din sânge -  acea  proteină conținută de globulele roșii care ajută la transportul oxigenului în sânge. Coacăzele roșii sunt recomandate și în perioadele postoperatorii, după pierderi mari de sânge, în zilele în care se donează sânge sau în caz de hemoragii menstruale.

Coacăzele roșii opresc senzația de greață și vărsăturile, fiind recomandate în toate situațiile cu astfel de simptome, inclusiv gravidelor, pentru a combate greața matinală.  

Frunzele de coacăze roșii sunt utilizate în mod tradițional pentru afecțiunile venoase iar uleiul de semințe de coacăze roșii conține acid gamma-linolenic ( Omega 6) , care este deosebit de important și în tratamentul afecțiunilor pielii.

 

ÎN BUCĂTĂRIE

 

Coacăzele se mânâncă ca atare sau pot fi adăugate în salatele de fructe. Se pot pune și în blender și transforma într-un topping delicios pentru înghețată, torturi, prăjituri.

 Coacăzele roșii se combină excelent cu vânat și cu carne de păsări de curte.

Din coacăze roșii se prepară gemuri, jeleuri, vin și lichior. Adăugate în deserturi și prăjituri, aduc un plus de savoare și culoare preparatelor.

 

În Marea Britanie, jeleul de coacăze roșii este servit adesea cu miel , carne de vânătoare , curcan și gâscă, în special la mese festive. În Germania jeleul de coacăze roșii se servește cu brânză Camembert făcută pane sau la cuptor. 

 

CONTRAINDICAȚII

Gastrită, ulcer, reacții alergice la fructe de pădure. Intoleranță la coacăze roșii.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0