Mușețelul

(Matricaria chamomilla L.)


Ceaiul de mușețel poartă în el gustul copilăriei de pe ulițele satului. Leacul universal al bunicii este unul dintre cele mai populare și mai vindecătoare ceaiuri din lume, cu o aromă care nu poate fi nici uitată, nici confundată. 

 Egiptenii spuneau că mușețelul este floarea soarelui Ra - cel mai puternic zeu egiptean, care reprezenta personificarea soarelui. Teutonii au considerat mușețelul sacru, dedicând planta lui Dumnezeu. În antichitate, medicii timpului au folosit mușețelul în tratarea flatulenței, a bolilor hepatice și a inflamațiilor de toate felurile. Descoperirea empirică făcută de Discoride în antichitate, și anume că mușețelul are și efect emenagog ( provoacă și favorizează menstruația) a fost confirmată științific în secolul al XX-lea, de cercetările de laborator. Din timpul Evului Mediu se tratau deja cu mușețel și bolile respiratorii.

 

BENEFICII

 

Proprietăţile mușețelului sunt multiple. Efectul lui sedativ şi antispasmodic îl recomandă atât pentru spasme de stomac şi intestinale cât şi pentru colici de orice fel - renale, hepatice. Mușețelul este tonic intestinal şi carminativ, stimulează mobilitatea tubului digestiv şi ajută la eliminarea gazelor intestinale, normalizând funcţionarea intestinală. Mușețelul este foarte indicat în cazuri de digestie dificilă, greţuri şi vomă.

 

O cană de ceai de mușețel consumată zilnic, atenuează problemele intestinului, inclusiv sindromul intestinului iritabil și previne formarea acidului clorhidric în exces. Mușețelul tratează tot ce înseamnă inflamaţie a mucoasei stomacului şi intestinelor, ameliorează și colicile sugarilor și poate calma chiar şi durerile care însoțesc apariția primilor dinți la copii.

 

Mușețelul are efect antiinflamator și estrogenic, astfel că stimulează funcţiile menstruale - cantitatea, periodicitatea, reglează activitatea hormonală și calmează durerile menstruale. Provoacă transpiraţia şi ca atare reduce febra, calmează durerile de cap şi unele nevralgii. Cel mai simplu mod de a combate migrena este de a bea un ceai de mușețel, deoarece efectul lui analgezic ajuta la ameliorarea durerii prin reducerea excitabilității nervoase.

 

Ceaiul de mușețel este liniștitor, calmează nervii, alungă stresul și îmbunătățește calitatea somnului. Mușețelul întărește sistemul imunitar, este antialergic și are un puternic efect antibacterian, mărind capacitatea organismului de a opri răspândirea infecțiilor existente și de a preveni altele noi. Este recomandat în caz de răceli și infecții virale și bacteriene. Inhalațiile cu ceai de mușețel vindecă diverse afecțiuni respiratorii, fiind folosit și în caz de sinuzită. Mușețelul se recomandă și în tratamentul gutei și artritei. Consumul regulat de ceai de mușețel ajută la prevenirea progresiei diabetului în complicații ulterioare. Mușețelul reglează colesterolul și este și un diuretic ușor.

 

!ATENȚIE! Dacă la ceai se folosesc flori proaspete de mușețel, cantitatea trebuie să fie de 3-4 ori mai mare decât cantitatea de mușețel uscat recomandat, pentru a obține acelasi efect. De exemplu, la o cană de 250 ml apă se folosește 1 linguriță de mușețel uscat sau 3-4 lingurițe de mușețel proaspăt. Acest lucru este valabil pentru toate plantele.

 

Extern, mușețelul, datorită proprietăţilor sale antiseptice, dezinfectante și antialergice, se folosește pentru spălarea rănilor, ulcerațiilor, eczemelor, erupţiilor şi a altor afecţiuni ale pielii. Spălarea hemoroizilor cu infuzie de mușețel calmează şi dezumflă zona. Infuzia de mușețel pentru gargară, dezinfectează cavitatea bucală și descongestionează gâtul inflamat. Compresele cu ceai de mușețel la temperatura camerei, reduc cearcănele și alungă oboseala ochilor.

 

Se poate prepara acasă ulei de mușețel astfel: 100 grame de muşeţel uscat ( sau 3-400 grame mușețel proaspăt ) se pun în jumătate de litru de ulei de măsline presat la rece şi se încălzesc încet într-un vas pus la abur, timp de trei ore. Se filtrează după ce se răcește şi se păstrează în sticlă închisă la culoare, în loc răcoros. Uleiul de muşeţel se utilizează în frecţii în caz de lumbago, torticolis, dureri reumatismale şi contuzii, fiind un adevarat leac și pentru aceste afecțiuni.

 

ÎN COSMETICĂ

 

Mușețelul se utilizează pe scară largă în cosmeticele naturale, datorită proprietăților sale antioxidante și vindecătoare, care au efecte extraordinare asupra pielii, deoarece o calmează, o luminează făcând-o strălucitoare, o hrănește și o regenerează, o înfrumusețează și o întinerește. În acest scop se pot face acasă și băi de abur cu infuzie de mușețel sau poate intra în rutina zilnică spalarea feței cu ceai de mușețel, deoarece el este benefic pentru toate tipurile de ten. Părul blond și șaten clătit regulat cu ceai de mușețel, devine mai frumos și plin de strălucire.

 

ÎN GRĂDINĂ

 

Ceaiul de mușețel pulverizat pe plante, previne creșterea ciupercilor sau le oprește dezvoltarea în caz că ele deja există. De asemenea, compostul la care se adaugă mușețel, crește calciul în sol.

 

!ATENȚIE! Dacă culegeți singuri mușețelul, trebuie să știți să deosebiți florile de mușețel adevărat ( Matricaria chamomilla) de florile celorlalte specii înrudite DAR lipsite de proprietăți terapeutice. Așadar, pe lângă mirosul specific, mijlocul florii ( partea galbenă) de mușețel terapeutic, încă de la începutul înfloririi devine conic și cu un mic gol în centru. Doar aceste flori sunt cele vindecătoare. Florile de mușețel se culeg numai pe timp însorit, după ce se ridică roua dimineții.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Dacă este supradozat, mușețelul poate provoca reacții alergice cutanate sau vărsături. Femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui, e bine să nu consume mușețel. Mușețelul poate interacționa și cu unele medicamente, de exemplu cu ibuprofen. De aceea, cei care urmează un tratament medicamentos e bine să întrebe medicul înainte de a consuma ceai de mușețel. Intoleranță la mușețel.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0