Coada Șoricelului

(Achillea millefolium)


Denumirea științifică a plantei - Achillea millefolium,  ne amintește de marele războinic Ahile, eroul legendar al războiului Troian, care a descoperit această plantă și a folosit-o pentru tratarea și vindecarea rănilor soldaților lui. 

 În antichitate, botanistul și medicul grec Dioscorides, a consemnat în unul dintre cele mai complexe atlase botanice din istorie, că această plantă are efecte vindecătoare asupra rănilor, tăieturilor, este antiinflamatoare, oprește hemoragiile, tratează problemele uterului și reglează fluxurile de sânge, tratează dizenteria, durerile de dinți, problemele urinare.

Un manuscris alsacian din primul trimestru al secolului al XV-lea a adăugat două utilizări noi pentru coada-șoricelului: se folosește pentru a elimina lichidele aflate în exces în organism și pentru curățarea sângelui.

 

În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, medicul de la Halle - Georg Ernst Stahl și chimistul Friedrich Hoffmann, privesc coada-șoricelului ca pe un panaceu, pe care îl recomandă mai ales în atonia gastrică și intestinală, în colici cu flatulență și în hemoragie uterină.

 

Preotul bavarez Sebastian Kneipp (1821-1897), unul dintre fondatorii mișcării naturopate în medicină, scrie în lucrările sale că de multe nenorociri ar fi cruțate femeile, dar ar recurge din când în când la coada-șoricelului.

 

BENEFICII

 

Fitoterapeutul Maria Treben susține că această plantă minunată, deși este tămăduitoare pentru multe afecțiuni grave, este considerată înainte de toate, o plantă de leac pentru femei. Pentru că indiferent de vârsta femeii - începând de la cele tinere care au ciclu neregulat, până la cele aflate la menopauză ( care vor fi cruțate și de neliniștea interioară ), o cană de ceai de coada-șoricelului va influiența întotdeauna, în mod favorabil, organele genitale. În cazul inflamațiilor genitale, prima baie de șezut cu ceai de coada-șoricelului poate alunga deja durerile, iar inflamația poate să se retragă treptat.

 

Coada-șoricelului, denumită în tratatele vechi despre plante ca fiind leacul tuturor relelor, se poate folosi și acolo unde orice altceva pare a nu funcționa. Prin forța ei depurativă, această plantă poate alunga boli instalate în organism de-a lungul timpului.

 

De asemenea, Maria Treben menționează în studiile sale, că această plantă are o influiență pozitivă asupra măduvei osoase, stimulând hematopoieza - formarea de sânge. Ea ajută acolo unde alte terapii eșuează, fiind bună și în osteoporoză, dacă pe lângă cura cu ceai se fac și băi locale și frecții cu tinctură de coada-șoricelului. Fiind un foarte bun hemostatic, oprește hemoragiile pulmonare și împreună cu rădăcina de obligeană, poate veni de hac cancerului pulmonar. 

Cu incontestabile acțiuni astringente, antiinflamatoare, antiseptice, bactericide, antispastice, tonic amare, bronho-dilatatoare, expectorante, carminative, analgezice, hemostatice, decongestive, antihemoroidale, antipruriginoase, cicatrizante, vermifuge (antiparazitare), imunomodulatoare, coada-șoricelului se recomandă în afecțiuni genitale, incontinență urinară, leucoree, prolaps uterin, lipsa ciclului menstrual, prezența ciclului menstrual abundent, nevrite, amețeli, grețuri, arsuri la stomac, migrene cu dureri de ochi, hemoragii nazale, congestie cerebrală, hemoragii stomacale, hemoroizi care sângerează puternic, răceli, dureri de spate, dureri reumatice, inapetență, balonări, crampe la stomac, tulburări hepatice, inflamații ale tractului stomacal și intestinal, tulburări circulatorii, spasme vasculare, angină pectorală, prurit vaginal, anorexie, digestie deficitară, bronșite, tuse de diferite etiologii, rinite și rinosinuzite alergice, alergii, gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici gastro - intestinale, colici hepato-biliare, cistite, metroanexite, ascaridioză, afecțiuni vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, răni, ulcerații, abcese dentare, în normalizarea peristaltismului intestinal și pentru menținerea în limite normale a florei bacteriene din intestin, în detoxifierea tractului gastro-intestinal, în susținerea funcțiilor hepatice și digestive, în menținerea în limite normale a contracțiilor biliare - crește capacitatea de eliminare a bilei în duoden, în reducerea spasmelor și a riscului de contaminare bacteriană care apar la nivelul căilor biliare și al tractului intestinal.

 

MOD DE PREPARARE 

 

Ceaiul de coada-șoricelului se poate administra sub formă de macerat la rece, sub formă de infuzie sau sublingual.

Maceratul la rece se obține dintr-o lingură de plantă uscată sau 3-4 linguri de plantă proaspătă, peste care se toarnă 250 ml de apă rece și care se lasă cca 8 ore la temperatura camerei, după care se strecoară și se poate consuma pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. 

 

Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă uscată sau 3-4 linguri de plantă proaspătă, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat acoperit 15 minute, după care se poate bea pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

 

Coada-șoricelului se poate administra sublingual, astfel: planta USCATĂ se macină fin cu o rășniță și se ia o linguriță care se tine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Se administrează numai pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi.

 

Coada-șoricelului se găsește comercializată sub formă de ceai, capsule, tinctură, gemoderivate și pentru uz extern - ulei esențial. Uleiul esențial niciodată nu se va aplica direct pe piele și nu se va folosi de copiii sub 12 ani, de epileptici și de femeile gravide.

 

CONTRAINDICAȚII 

 

Dacă se depăşesc dozele recomandate, coada-şoricelului poate avea efecte alergene şi toxice. Consumul intern de coada-șoricelului este contraindicat celor cu intoleranță la plantă, copiilor sub 3 ani și femeilor gravide.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0