Apa


Apa este sursa vieții și are un rol indispensabil pentru sănătatea noastră, doarece intră în componența tuturor organelor. Fără apă, organele nu pot funcționa. Corpul uman conţine între 55 şi 70% apă, în funcţie de ţesutul adipos. Relaţia dintre apă şi ţesutul adipos este invers proporţională, adică cu cât există mai mult ţesut adipos, cu atât va fi mai puţină apă în organism. Oamenii pot supraviețui timp de câteva săptămâni fără a mânca, însă fără apă, organismul poate trăi doar câteva zile.

 

DE CE LIPSA APEI DIN ORGANISM ÎMBOLNĂVEȘTE OMUL

 

Vedem și auzim peste tot îndemnul generic de a consuma cel puțin 2 litri de apă pe zi, însă prea puțină lume o face, deoarece nu se cunosc consecințele grave ale lipsei de apă din organism. Lipsa apei în organism nu numai că reduce drastic performanța, ci pune în pericol mare, sănătatea și viața noastră. Putem spune fără exagerare, că apa este combustibilul organismului, iar atunci când lipsa ei duce la modificări ale echilibrului hidric mai mari de 1 – 2%, se produc afecţiuni grave urmate de deces.

  

Numai atunci când este suficient hidratat, organismul nostru poate poate funcționa NORMAL. Multă lume bea apă doar când simte sete - unii nici atunci. Însă setea este semnalul unei stări de ALERTĂ în care a intrat corpul. Atunci când simțim sete, deja este târziu, pentru că organismul deja suferă din cauza deshidratării și începe să rețină apa ca să poată funcționa mai departe. Astfel, apare retenția de apă - pungile sub ochi, mâini și picioare umflate, balonare, constipație, alergii etc.  

 

❗️ATENȚIE❗️ Trebuie să bem zilnic suficientă apă, astfel încât să nu ne fie niciodată sete. În cazul temperaturilor ridicate și a efortului fizic, dar și în caz de febră, vărsături și diaree, corpul are o nevoie suplimentară de lichide.

Prin sânge are loc la nivel celular aportul de apă, oxigen, săruri minerale, glucoză, aminoacizi etc. Sângele este format 60% din plasmă, iar plasma este formată 90% din apă. Așadar din cauza lipsei de apă, celulele organismului sunt private de oxigen și de nutrienți. Apare oboseala și epuizarea, confuzia și iritarea, concentrarea și performanțele fiind reduse și ele, semnificativ. Se pot produce tulburări circulatorii grave, care pun viața în pericol.

 

Cantitatea de apă necesară organismului uman depinde de mulți factori, de circumstanțe individuale: de influențele externe (căldură, aer uscat), de vârstă (persoanele în etate au nevoie de mai puțină apă decât cei mai tineri; copiii au o cerință mai mare de apă decât adulții), de alimentație (dietele bogate în proteine cu o salinitate ridicată, cresc semnificativ necesarul de apă) etc. În funcție de acești parametrii individuali, necesarul de apă la adulți este între 2 și 4 litri pe zi. O treime din acestă cantitate poate fi furnizată de fructe și legume, supe sau alte alimente care conțin lichide. 

 

❗️ ATENȚIE❗️ Consumul de ceai NU hidratează organismul! Din contră, îl deshidratează! Deoarece plantele detoxifică organismul, iar toxinele sunt eliminate cu ajutorul apei. Odată cu toxinele se pierde și apă din corp. De aceea se recomandă ca după fiecare cană cu ceai, să se bea un pahar mare cu apă. (de asemenea, cafeaua și alcoolul deshidratează organismul, de aceea trebuie băută și apă atunci când se consumă)

 

APA ȘI RINICHII

 

Rinichiul este unul dintre cele mai importante organe de detoxifiere din corp. Rinichii filtrează aproximativ 1.500 de litri de sânge pe zi, îl curăță de toxine, pe care le elimină ulterior prin urină. Consumul de apă din abundență ține rinichii sănătoși, asigură eliminarea mai rapidă a toxinelor din sânge și a deșeurilor rezultate din procesele metabolice și reduce riscul apariției pietrelor la rinichi, deoarece calculii renali sunt favorizați de consumul insuficient de apă - apa diluează sărurile și mineralele din urină. Dacă nu se bea apă suficientă, aceste săruri și minerale din urină se solidifică, formându-se pietrele la rinichi. În cazuri de deshidratare grave, se ajunge la insuficiență renală. De asemenea, lipsa apei favorizează infecțiile urinare și formarea nisipului.

 

APA ȘI INTESTINELE

 

Și pentru digestie și intestine este esențială apa. Principala cauză a constipației și a îmbolnăvirii colonului este cantitatea de apă insuficientă care se bea. Dacă organismul este hidratat, materiile fecale sunt hidratate și pot fi ușor trecute prin buclele intestinului și apoi excretate. Dacă se bea prea puțină apă, organismul scoate apa de care are nevoie pentru a funcționa și din colon, materiile fecale devenind uscate, rămânând lipite de colon, eliminarea lor fiind dificilă, deseori apărând blocaje persistente care duc la depuneri care se pietrifică pe colon. Dacă toxinele din materiile fecale nu sunt eliminate la timp din cauza consipației, ele se reabsorb în organism, întoxicând sângele și îmbolnăvind organele, putând surveni decesul. De aceea se spune că moartea începe în colon.

 

APA ȘI FICATUL

 

Ficatul are nevoie de apă pentru a-și putea îndeplini toate funcțiile pe care le are în organism, una dintre ele fiind cea de a elimina toxinele. În lipsa apei suficiente, ficatul transmite creierului semnale și apare senzația de FOAME. Mai grav este că apare pofta de dulciuri. Când intrăm în deshidratare, glucoza reține apa în organism și de aceea apare pofta de dulce. De multe ori omul simte foame, dar lui de fapt îi este sete. Atunci când bem un pahar cu apă și ne trece foamea, nevoia organismului era de apă, nu de hrană.

 

APA ȘI APARATUL CARDIOVASCULAR

 

Când corpul este bine hidratat, sângele conține suficientă apă. În cazul în care nu se bea destulă apă, sângele devine mai dens, fluxul lui este mai lent și crește tensiunea arterială. Când corpul este deshidratat, acesta produce mai mult colesterol pentru a împiedica pierderea de apă din celule, astfel că lipsa apei, crește colesterolul. 

De aceea în cazurile de caniculă, se recomandă o hidratare adecvată, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare.

 

APA ȘI PIELEA

 

Elixirul tinereții este apa. :) Deshidratarea îmbătrânește omul, prematur. Cine bea apă multă, are o piele frumoasă, strălucitoare, elastică, fermă și fină. Degeaba se dau bani mulți pe cosmetice și pe creme de îngrijire a pielii, dacă din interior pielea nu este hidratată suficient. Consumul suficient de apă hidratează țesutul cutanat, susține producția de colagen și previne ridurile.

 

APA ȘI ARTICULAȚIILE

 

Lipsa apei din organism afectează grav cartilajul și articulațiile, care conțin o cantitate relativ mare de apă. Dacă se consumă zilnic apă suficientă, cartilajul rămâne suplu și poate proteja articulațiile de uzură. Consumul suficient de apă previne în mod eficient osteoartrita și păstrează cartilajul și articulațiile elastice, puternice și lubrifiate.

 

APA ȘI CREIERUL

 

Creierul este, de asemenea, dependent de hidratarea adecvată. El are nevoie de cantității semnificative de oxigen pentru a funcționa normal, iar apa ii asigură oxigenarea necesară. Hidratarea corectă asigură și funcționalitatea optimă a celulelor nervoase. Apa dă corpului energie, împiedică oboseala, întărește memoria și capacitatea de concentrare, alungă confuzia, care uneori poate duce la delir.

 

❗️ ATENȚIE❗️ Responsabilă pentru durerile de cap și migrene, poate fi lipsa de apă din organism. De aceea e bine ca atunci când există astfel de dureri, să se bea apă. Abia după ce organismul este hidratat suficient și durerea persistă, trebuie apelat la alte remedii.

 

APA ȘI PLĂMÂNII

 

Lipsa apei suficiente duce la dificultăți de respirație, iar dacă deshidratarea continuă, se poate ajunge la astm și la insuficiență respiratorie.

 

APA ȘI KILOGRAMELE

 

Sunt multe persoane care nu beau apă ca să nu se îngrașe. Chiar susțin că apa îi îngrasă. Nimic mai fals. Retenția de apă apare exact atunci când corpul este deshidratat. Dacă doriți să slăbiți, apa este un aliat prețios. Mai ales, apa rece, deoarece organismul consumă calorii și pentru aducerea apei până la temperatura corpului. Datorită acestui proces este accelerat și metabolismul. Să aveți grijă însă, că apa prea rece (cu gheață) poate declanșa migrene.

 

APA ȘI IMUNITATEA

 

O hidratare corespunzătoare înseamnă un sistem imunitar puternic. Apa consumată în cantitate suficientă, protejează organismul împotriva gripei, infecțiilor și a altor boli cronice. Apa reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer (vezica urinară, colon, sân) și a bolilor de inimă.

 

❗️ATENȚIE❗️ La persoanele vârstnice care au afecțiuni cardiace, renale sau neurologice, deshidratarea aduce complicații grave. În cazurile de deshidratare severă, se pot forma cheaguri care duc la tromboză cerebrală şi coronariană, convulsii, colaps cu pierderea cunoştinţei, iar în cazurile extreme, se poate produce decesul.

 

CUM ȘTIM CĂ AM BĂUT DESTULĂ APĂ

 

Se poate determina cu ușurință dacă corpul este hidratat suficient, prin controlul culorii urinei, care trebuie să fie INCOLORĂ ( exact ca apa) , atunci când organismul are apă suficientă.

 

CUM SE BEA APA

 

Atunci când urina este gălbuie, nu punem sticla de 2 litri cu apă la gură și îi dăm drumul pe gât până o terminăm, ca să ne hidratăm. Apa se bea întotdeauna încet, cu înghițituri mici. O savurăm, ca pe cafea. 

 

DE CE ESTE BINE SĂ BEM APĂ CALDĂ (FIERBINTE)

 

Dimineața la trezire, o cană cu apă caldă, cât mai fierbinte ( să se poată bea, fără să producă arsuri), face miracole: rehidratează organismul după somn, îi pornește „motoarele”, activează toate organele, hidratează sângele, stimulează metabolismul, crește temperatura corpului și astfel stimulează circulația, îmbunătățește circulația capilară, elimină toxinele. Atunci când există dureri abdominale și menstruale, o cană cu apă fierbinte, le poate alunga. De asemenea, o cană cu apă fierbinte relaxează mușchii după efort fizic prelungit.

 

Apa fierbinte este benefică și pentru digestie, ea ajută mișcările intestinale să fie normale și sănătoase. După ce se consumă alimente grase, ar trebui să se bea numai apă fierbinte, deoarece grăsimea poate fi mai bine dizolvată și digerată. Dacă se bea apă rece în timpul sau după masă, uleiul din alimentele consumate se poate întări și se poate crea un depozit de grăsime pe peretele interior al intestinului, care poate duce la cancer intestinal. De asemenea, consumul de apă fierbinte ajută la repararea celulelor afectate ale pielii, astfel că se sporește elasticitatea pielii și sunt prevenite acneea și coșurile. Apa fierbinte energizează și terminațiile nervoase ale rădăcinilor părului și le face active, accelerând creșterea părului.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Ca orice lucru în exces, și apa în exces este dăunătoare. 

Dacă se bea o cantitate prea mare de apă într-o perioadă scurtă de timp sau dacă se bea prea multă apă într-o zi ( depășindu-se cu mult cantitatea de 2-4 litri indicată în funcție de circumstanțele personale, menționate mai sus), rinichii nu pot excreta prin urină surplusul de apă. În situaţii de efort fizic, cum ar fi în timpul unui maraton, capacitatea de excreţie a rinichilor se reduce. La maratonişti s-au înregistrat cele mai multe cazuri de intoxicaţie cu apă. Tocmai de aceea, lor le sunt indicate băuturile de rehidratare, şi nu apa.

 

RECOMANDARE

 

Dacă nu puteți bea apă simplă, puneți în ea o frunză proaspătă de mentă, o felie de ghimbir, o felie de castravete proaspăt sau o jumătate de felie de lămâie, până când apa devine un obicei lipsit de orice efort de a o bea în cantitate suficientă. Este util să aveți întotdeauna apă la vedere. Distribuirea sticlelor de apă oriunde - la locul de muncă sau acasă, vă ajută să nu uitați să beți apă. Prezența vizuală a apei înlocuiește grija de a nu uita să o beți. De asemenea, când plecați din casă, ar trebui să aveți întotdeauna o sticlă cu apă la îndemână, indiferent de anotimp.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 1
  • #1

    Iosif Balog (Mittwoch, 07 August 2019 22:17)

    Un film documentar foarte interesant despre APA :
    https://www.youtube.com/watch?v=e7uypR7RUoQ