Rostopasca

(Chelidonium majus L.)


Din rădăcina de rostopască alchimiștii romani au vrut să obțină aur și a fost numită de ei simbol al Pietrei Filozofale. Renumitul medic al antichității Dioscorides, în scrierile sale a denumit rostopasca ”dar ceresc”, datorită forței ei tămăduitoare, pe care o folosea în vindecarea ficatului, a bilei, a cataractei și a conjunctivitei. 

Marele pictor german Durer a lăsat lumii o frumoasă mărturie despre rostopască, într-un tablou care o reprezintă și pe care l-a făcut din recunoștință că s-a vindecat cu ajutorul ei, de o boală gravă de ficat.

 

În Evul Mediu rostopasca a fost utilizată în tratamentul icterului și în alte afecțiuni hepatice grave, în epidemiile de ciumă, pentru combaterea verucilor genitale și a afecțiunilor oculare.

 

 BENEFICII

 

Ingredientele active din rostopască sunt compuse în principal din alcaloizi (chelidonină şi derivaţi, cheleritrină, sanguinarină), acid chelidonic, saponozide, flavone, carotenoide și cantități mici de uleiuri esențiale.

 

Rostopasca este un excepțional stimulent al funcției hepatice și se recomandă în toate afecţiunile ficatului – inclusiv în hepatita virală. Fiind un bun regenerator hepatic, este indicată în tratamentul hepatitelor B si C. În hepatita A, rostopasca grăbește vindecarea și elimină simptomele aferente – greață, vărsături.

 

Este un remediu bun și în cazul ficatului gras și a hepatitei generate de consumul excesiv de alcool. Se recomandă în colecistite si diskinezie biliară, calculi biliari, colici biliare. De asemenea, rostopasca favorizează digestia grăsimilor, are rol vasodilatator și hipotensor, reduce colesterolul, normalizează valorile bilirubinei, are rol analgezic, antispastic, antiinflamator, sedativ, antibacterian, antimicotic, antiviral și antitumoral.

 

Se recomandă cu succes și în bronșite, tuse convulsivă, astm (calmează tusea prin efectul antispastic).

 

Rostopasca vindecă spasmele digestive, indigestia, dispepsia și dischinezia biliară, prin stimularea puternică a producerii și eliminării de bilă. Tratează inclusiv migrena de origine biliară. Are proprietăți antioxidante deosebite și luptă împotriva stresului oxidativ.

 

Cu rezultate remarcabile și în cazuri de pancreatită, intoxicații, otrăviri, este folosită și în tratarea fibromului uterin, a infecţiilor cu trichomonas, candida și în vindecarea herpesului bucal și genital. Extractul de rostopască înhibă creșterea țesutului tumoral (proliferarea), datorită alcaloizilor pe care îi conține.

 

Sucul galben lăptos de rostopască, care curge când rupem planta ( așa cum se observă și în imagine ), aplicat pe porțiunile afectate de cancerul de piele, dar și pe tumorile externe, face adevărate minuni. Sucul de rostopască este cunoscut ca cel mai rapid remediu pentru negi. El se aplică direct pe negi, în fiecare zi, până dispar. Simptomele dermatitei – inflamația și pruritul, sunt calmate de compresele cu rostopască. Unguentul cu rostopască este recomandat în cazul hemoroizilor, a bătăturilor, verucilor și eczemelor.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Rostopasca în supradozaj devine toxică, produce leziuni hepatice, halucinații, delir și chiar deces. De aceea administrarea internă necontrolată este interzisă. Trebuie să se respecte întotdeauna dozele recomandate pe produsele care o comercializează – ceai, tinctură, comprimate sau unguent – pentru uz extern.

 

!ATENȚIE! Rostopasca nu trebuie administrată mai mult de 4 săptămâni.

Planta uscată este mai puţin toxică decât cea proaspăt culeasă, deoarece seva galbenă când se usucă își pierde din toxicitate. Rostopasca nu se administreză în timpul sarcinii și alăptării și nici copiilor sub 12 ani.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0