Rozmarinul

(Rosmarinus officinalis)


Veșnic verde și puternic parfumat, cu frunzele sale care amintesc de acele de pin, rozmarinul este una dintre cele mai importante plante anti-îmbătrânire. El aparține aceleiași familii ca menta, oregano, cimbrul, busuiocul și levănțica și a fost mult timp privit de cei implicați în studiul plantelor de leac, ca remediu pentru multe afecțiuni și în special, folosit împotriva îmbătrânirii.

 Rozmarinul a fost folosit de egipteni, greci și romani, drept înlocuitor al tămâiei, pentru scopuri ritualice. S-a găsit rozmarin și în mormintele faraonilor egipteni, în antichitate considerându-se o plantă sacră, folosită pentru curătare, igienizare și conservat. În Grecia antică, rozmarinul a fost dedicat zeiței Afrodita, fiind nelipsit la nunți, unde mirii purtau crenguțe de rozmarin, ca simbol al loialității. Grecii antici foloseau rozmarinul și ca afrodisiac dar și ca medicament care stimula debutul perioadei menstruale. În Spania, rozmarinul înflorit a fost folosit ca protector împotriva spiritelor rele, iar în Evul Mediu, în Franța, a fost utilizat împreună cu ienupărul, în locurile unde erau bolnavi, pentru a preveni infecția și răspândirea ei.

 

Chiar și Hamlet al lui Shakespeare purta rozmarin, având aceeași simbolistică a loialității. În secolul al XIV-lea, Regina Ungariei de 72 de ani a fost reîntinerită de un remediu cu rozmarin, astfel că regele Poloniei, de 40 de ani, s-a îndrăgostit de ea. Deși gurile rele spuneau că avantajele politice erau mai importante decât farmecul reginei, încă se mai folosește "apa reginei Ungariei" - un elixir de plante predominant cu rozmarin, care dă un farmec aparte doamnelor mai în vârstă.

 

Rozmarinul era folosit și pentru îmbunătățirea aerului în casă, având în el puterea de a alunga energiile negative, curățând spațiile imediat. Atârnat pe ușile de la intrare în casă, rozmarinul oprea accesul hoților, iar pus sub pernă, aducea un somn odihnitor și alunga coșmarurile.

 

BENEFICII

 

Nelipsit în bucătăria mediteraneană datorită gustului picant cu o notă ușor amară, rozmarinul are un efect dovedit asupra circulației cerebrale și periferice, fiind considerat un adevărat elixir pentru memorie și concentrare. Datorită proprietăților sale miraculoase asupra memoriei și capacității de învățare, absolvenții școlilor din Roma antică și din Grecia purtau coroane de rozmarin.

 

Cercetările științifice au descoperit în rozmarin, prezența unei substanțe care înhibă în mod special radicalii liberi din creier. Substanța, cunoscută sub numele de acid carnosic sau CA (substanță care se găsește și în salvie), protejează împotriva accidentelor vasculare cerebrale și a altor boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și îmbătrânirea creierului. Prin urmare, acidul carnosic este deosebit de util împotriva neurodegenerării induse în hipocampus de beta-amiloid - unul dintre cei mai importanți factori în dezvoltarea bolii Alzheimer. Beta amiloidele sunt fragmente de la o proteină precursor amiloid (APP), care într-un creier sănătos, sunt descompuse și eliminate. În boala Alzheimer, aceste fragmentele se acumulează pentru a forma plăci dure, insolubile. Acidul carnosinic din rozmarin împiedică formarea acestor plăci în creier.

 

Conținutul de 1,8-cineol din rozmarin ( un compus care se află în diferite cantități în unele uleiurile esențiale) crește performanța cognitivă semnificativ, înlesnind învățarea și ajutând memoria. Rozmarinul așadar crește capacitatea de concentrare, mărește atenția și tonusul psihic, fiind un remediu bun și în amețeli (vertij), migrene, surmenaj psihic și intelectual. Are un efect antiinflamator și analgezic, fiind leac bun pentru durerile de cap. Se pot pune câteva picături de ulei esențial de rozmarin pe o țesătură sau într-o lampă pentru uleiuri. Deoarece simțurile olfactive sunt strâns legate de creier, efectul este imediat.

 

Rozmarinul înhibă și dezvoltarea celulelor canceroase – fiind un real ajutor în leucemie și cancer de sân, stimulează cu succes sistemul imunitar, are efect antibacterian și antiseptic. Conține cantitati semnificative de fier, potasiu, cupru, calciu, magneziu, fibre, aproape toate vitaminele B si vitamina C. Pentru înlăturarea anemiei, se condimentează mâncărurile (nu fierbinţi, ci călduțe) cu rozmarin. Dacă peste urzici și spanac se presară rozmarin, se îmbunătățește capacitatea de asimilare a fierului, această combinatie având un puternic efect antianemic.

 

Rozmarinul este și tonic digestiv, coleretic și colagog (susține secreția și eliminarea bilei), este antispastic și scade colesterolul, tratează afecțiunile hepatobiliare, indigestiile și colicile abdominale. Rozmarinul are efect antistress, este diuretic, antireumatic, antihipotensiv, antiseptic respirator și intestinal, antioxidant, antitumoral, având rezultate benefice în ateroscleroză, hipotensiune arterială, gută și reumatism.

 

Rozmarinul stimulează circulația sângelui și, prin urmare, este un remediu benefic pentru circulația deficitară, tensiunea arterială scăzută sau ca întăritor după o boală lungă. Compușii puternici antiinflamatori din rozmarin ameliorează durerea, detoxifică corpul și reîntineresc pielea.

 

!ATENȚIE! Potrivit Journal of Food Science, există un motiv esențial pentru a folosi rozmarin pentru prepararea cărnii, deoarece rozmarinul ÎNHIBĂ formarea aminei heterociclice (HCA) - un compus cancerigen care se formează când carnea este pregătită la temperaturi mai mari de 150 de grade.

 

Întâlnim rozmarinul și în PRODUSE COSMETICE:  în șampoane, geluri de duș, creme, loțiuni de păr și produse pentru baie. Uleiurile esențiale de rozmarin și acele de rozmarin proaspete sau uscate, pot fi amestecate în produsele de îngrijire pe care le folosim în mod uzual. Câteva picături de ulei de rozmarin puse în gelul de duș, hrănesc pielea și stimulează colagenul. 

 

Rozmarinul stimulează și fluxul sanguin în scalp, sporind absorbția nutrienților și întărind foliculii de păr. Uleiul din rozmarin leagă oxigenul și permite astfel o mai bună alimentare cu oxigen a scalpului. Câteva picături de ulei de rozmarin amestecat cu o linguriță de ulei de măsline pot fi masate pe scalp pentru a stimula creșterea părului. Se lasă câteva ore să acționeze pe cap și apoi se clătește bine. Acest amestec de uleiuri se aplică numai în scalp, deoarece aplicat pe lungimea firului de păr, îl usucă. Păstrat într-un recipient de culoare închisă, acest amestec își păstrează efectul 1-2 ani. Împotriva mătreții și a mâncărimii scalpului, se amestecă 8-10 picături de ulei de rozmarin în șamponul uzual. 

 

Crenguțe de rozmarin puse în apă când se face baie, relaxează mușchii și îi încălzește. Băile cu rozmarin sunt recomandate pentru durerile reumatice și pentru mâini și picioare reci.  Unguentul cu rozmarin tratează petele pielii. 

 

ROZMARINUL ÎN BUCĂTĂRIE 

 

Rozmarinul proaspăt sau uscat este ideal pentru marinate și sosuri. Rozmarinul se combină excelent cu pește, carne de pui, carne de miel, ouă, legume sau salate.

Rozmarinul fiert cu vin alb este un energizant minunat, deoarece efectul ușor astringent al plantei și uleiurile esențiale stimulează circulația sângelui.

 

Rozmarinul se poate prepara cu vin alb și la rece. Într-un litru de vin alb sec, se pun 20 gr de frunze de rozmarin uscat (sau o mână de frunze proaspete), o jumătate de baton zdrobit de scorțișoară și o felie de ghimbir. Se pune în loc rece și întunecat timp de 7 zile și se agită zilnic. După 7 zile se strecoară și se pune la rece. Acest vin trebuie consumat în maxim 1-2 luni. Se bea un pahar o dată pe zi. Efectul stimulativ al rozmarinului este susținut și de scorțișoară și ghimbir, fiind un tonic excelent.

 

CONTRAINDICAȚII

 

A se respecta dozele recomandate pe produsele care îl comercializează – ceai, tinctură, comprimate cu extract uscat, extract lichid și ulei ( pentru uz extern), deoarece abundența de uleiuri volatile poate avea efecte adverse grave – vărsături, spasme, edem pulmonar, comă – dacă se depășește cantitatea recomandată. Folosit în alimentație ca și condiment, nu au fost semnalate reacții adverse. Nu este recomandat gravidelor – poate provoca contracții care duc la avort, femeilor care alăpteaza, epilepticilor, hipertensivilor și persoanelor alergice la rozmarin. Copiii mici ar trebui ținuți departe de rozmarin, deoarece le poate provoca iritații la nivelul mucoaselor. 

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0