FULGII DE DROJDIE INACTIVĂ

(Saccharomyces cerevisiae)


 

CE SUNT ȘI CE CONȚIN FULGII DE DROJDIE INACTIVĂ?

 

Fulgii de drojdie inactivă sunt obținuți din Saccharomyces cerevisiae - o ciupercă unicelulară care crește pe melasă sau pe cereale. Dacă drojdia este cultivată de pe melasă, ea nu conține gluten. Drojdia este recoltată când ajunge la maturitate și este dezactivată prin spălare și uscare la căldură sub 40 de grade, păstrându-și astfel toate proprietățile. Fiind dezactivată, drojdia nu mai are putere de creștere, așadar nu se folosește pentru dospirea aluaturilor, în patiserie sau panificație. Drojdia inactivă se mai numește și drojdie nutritivă sau drojdie nobilă.

 

Fulgii de drojdie inactivă sunt o sursă excepțională de proteine, având peste 55% proteină de înaltă calitate. Fulgii conțin 18 aminoacizi, inclusiv cei 9 aminoacizi esențiali, care nu pot fi produși de organismul uman și care trebuie luați EXCLUSIV din alimentație. Fără aminoacizii esențiali NU se poate desfășura sinteza proteinelor necesare organismului. Iar fără proteine nu funcționează nimic. Organismul are nevoie de proteine pentru a supraviețui. Mai multe despre proteine și aminoacizi am scris aici.

 

Pe lângă proteine, fulgii de drojdie inactivă conțin cantități semnificative de fibre, vitamine din complexul B (Vitaminele B1,B2,B3,B5,B6,B9), vitamina E, potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc, seleniu, cupru, vanadiu, molibden și litiu

Fulgii de drojdie inactivă nu conțin în mod natural cantități semnificative de vitamina B12, însă majoritatea producătorilor fortifică produsul cu vitamina B12 (se va regăsi pe lista de ingrediente).

 

Fulgii de drojdie inactivă conțin acid glutamic. Acesta este un aminoacid neesențial (adică poate fi produs și de organismul uman) care se găsește în mod natural în alimentele bogate în proteine (ciuperci, mazăre, porumb, ouă, somon, parmezan, carne etc.) și este conținut și de laptele matern. Fulgii de drojdie inactivă asigură gustul delicios, consistent și NU AU EFECTE NEGATIVE asupra sănătății noastre și de asemenea, NU creează dependență.

 

 ! ATENȚIE !

  

Marea problemă este că în industria alimentară se folosește pe scară largă, drept potențiator de gust (aromă), o sare sodică a acidului glutamic, obținută chimic, care se numește MONOGLUTAMAT DE SODIU sau E621 sau MGS și care are foarte multe efecte negative asupra stării de sănătate.  

 

Acest monoglutamat de sodiu este o excitotoxină, deoarece excită neuronii și creează DEPENDENȚĂ, fiind responsabil de explozia de OBEZITATE a celor care consumă frecvent produse tip FAST FOOD și alimente procesate care conțin această substanță (apare la ingrediente pe etichetă).

Monoglutamatul de sodiu păcălește creierul cu o senzație falsă de plăcere și crește pofta de mâncare cu 50-60%. Dependența este atât de mare încât omul ajunge să mănânce și fără să simtă foame și mai rău decât atât, alimentele naturale, fructe și legume crude de exemplu, nu-i mai aduc nicio satisfacție și nu le va mai introduce în alimentație. Așa se explică și lipsa apetitului de fructe și legume a copiilor care mănâncă toate prostiile fast food și procesate (McDonalds, snacksuri etc). 

Pe lângă obezitate, acest monoglutamat de sodiu distruge sistemul imunitar, are un efect vasoconstrictor (opus vasodilatației), adică reduce spațiul din interiorul vaselor de sânge și determină creșterea tensiunii arteriale, provoacă deficit de atenție, depresie, pierderea memoriei, dereglări hormonale, tulburări de comportament, oboseală cronică, migrene, tulburări gastrice, vomă, amețeală, amorțeală, palpitații, dificultăți respiratorii, agitație, alergii, iar consumat vreme îndelungată poate duce la apariția cancerelor, a sindromului Alzheimer și a bolii Parkinson.  

 

BENEFICIILE FULGILOR DE DROJDIE INACTIVĂ

 

Fulgii de drojdie inactivă îmbunătățesc starea generală și rezistența organismului, reduc stările de oboseală, de slăbiciune și de surmenaj, reglează funcționarea sistemului nervoscombat stresul și depresia, armonizează starea emoțională. 

 

Fulgii de drojdie inactivă cresc nivelul de vitamine și minerale din organism, previn apariția cancerului, în special al celui de pancreas, reglează glucoza fluctuantă din sânge în cazul diabeticilor, reglează tensiunea arterială, scad colesterolul, cresc producția de globule roșii, asigură funcționarea optimă a ficatului, dau pielii un aspect sănătos, întrețin tonusul muscular, reglează tranzitul intestinal și oferă o senzație de sațietate care este binevenită celor care doresc să scape de kilogramele în plus. 

 

Consumați în timpul sarcinii, fulgii de drojdie inactivă previn malformațiile congenitale. Ei se pot introduce apoi în alimentația bebelușului începând cu vârsta de 6 luni, respectând regulile diversificării alimentației.

 

 

ÎN BUCĂTĂRIE

  

Fulgii de drojdie inactivă sunt delicioși! Ei au o aromă ușoară de brânzeturi, seamănă la gust cu parmezanul, de aceea se mai numesc și parmezanul veganilor.

 

Fulgii de drojdie inactivă pot fi presărați peste orice fel de mâncare care nu este fierbinte.

Eu îi pun în toate salatele, pe pâine prăjită frecată cu usturoi și picurată cu ulei de măsline, pe pâine cu avocado (vezi foto), pe paste, în supe creme la final când se răcoresc, pe cartofi făcuți la cuptor cu rozmarin (inclusiv pe cartofii dulci), în hummus, în linte, pe zucchini, pe ciuperci etc.

Fulgii de drojdie inactivă se pot folosi și ca agent de legare în loc de ou în chifteluțe, drob etc. sau pentru îngroșarea sosurilor. 

Fulgii de drojdie intensifică aroma ingredientelor prezente în preparatele culinare, făcându-le mult mai gustoase.  

 

RECOMANDARE

 

Fiind un supliment alimentar, se recomandă consumul de maxim 1-2 linguri de fulgi de drojdie inactivă pe zi pentru un adult. 

 

 CONTRAINDICAȚII

 

 

Intoleranță la drojdie. 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0