Oregano

(Origanum vulgare)


Grecii antici credeau că oregano a fost creat de zeița dragostei, Afrodita, fiind un simbol al bucuriei, care creștea vesel în grădina ei din munți. Numele plantei provine din cuvintele grecești "oros" și "ganos", adică ”munte” și ”bucurie” - oregano însemnând literalmente "bucuria muntelui". 

 

Oregano a fost folosit în ritualuri magice făcute pentru fericire, liniște, sănătate și protecție. A fost de asemenea, purtat în buzunare în timpul somnului pentru a avea vise profetice. 

 

Oregano a fost venerat și de romani, nu doar de greci. Romanii considerau oregano un simbol al norocului, ei împodobind mesele la nuntă cu rămurele de oregano. 

Medicii greci au constatat că oregano poate fi folosit ca antidot pentru otravă și au început să-l utilizeze și pentru stomacul deranjat, în caz de vărsături, în tratarea iritațiilor și infecțiilor pielii, a convulsiilor și a febrei. În medicina chineză cu oregano s-a tratat timp de secole febra, vărsăturile, diareea și problemele pielii. Medicii chinezi au descoperit că oregano are și proprietăți antiinflamatoare, fiind folosit apoi și în tratamentul artritei, a durerilor musculare, a durerilor de articulații și de dinți.

Există peste 40 de specii de oregano, dar cel vindecător este oregano sălbatic sau ORIGANUM VULGARE, care provine din regiunea mediteraneeană. Oregano proaspăt are cel mai minunat gust. De îndată ce este uscat, aroma, și din păcate, puterea sa vindecătoare, scade ușor.

 

CE ESTE VALOAREA ORAC?

 

Valoarea ORAC indică capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului și arată cu exactitate puterea antioxidantă a unui produs vegetal și capacitatea lui de a elimina radicalii liberi. 

Pentru cei care nu știu ce sunt radicalii liberi și nu au citit articolul în care am scris despre ei aici, menționez din nou că RADICALII LIBERI sunt acei atomi care apar în urma oxidării celulare și care au un număr de electroni impar, căutând la propriu prin corpul uman, alți electroni cu care să se împerecheze. Astfel că, radicalii liberi modifică structura celulelor sănătoase și le distrug, furându-le electronii pentru a-și împerechea electronul care este singur. Acest fenomen duce la apariția celulelor mutante, favorizând astfel apariția cancerelor și a altor boli periculoase în organism. ANTIOXIDANȚII opresc acest proces de oxidare celulară ( așa cum le spune și numele), protejează celulele de radicalii liberi, înhibă aceste mutații celulare, neutralizând radicalii liberi.

Putem concluziona cu precizie că pentru a fi sănătos, trebuie ca hrana să aibe o cantitate cât mai mare de antioxidanți.

 

❗️ATENȚIE❗️ Produsele animale NU conțin antioxidanți!

Excepție fac carnea de somon și unii crustacei marini, care conțin cantități mici dintr-un antioxidant care le colorează carnea în portocaliu, însă ei nu se regăsesc în această clasificare ORAC, deoarece cantitatea de antioxidanți conținută este nesemnificativă.

 

Oregano este EXTREM de bogat în antioxidanți. Valoarea sa ORAC este impresionantă200,129

Pentru comparație, voi aminti câteva valori ORAC:

cireșele Acerola – 70,00;

fructele de goji – 25,300;

zmeura – 4,882;

merele roșii – 4, 275;

merele Golden – 2,670;

strugurii negri – 2,830;

portocalele – 1,819;

ceaiul verde – 1,253.

 

BENEFICII

 

Oregano în primul rând, întărește sistemul imunitar. Este un puternic antibiotic natural, dând rezultate excepționale în tratamentul infecțiilor cu stafilococi ( bacteriile care au dezvoltat rezistență la antibiotice convenționale), putându-le distruge. Având aceste puternice proprietăți antibacteriene, oregano este eficient în cazurile infecțiilor cu Candida albicans, Staphylococcus, Campylobacter, Salmonella, Klebsiella, Aspergillus, Giardia, Pseudomonas și Listeria. Oregano previne și tratează infecțiile tractului urinar cauzate de bacterii precum E. coli, Proteus și Pseudomonas aeruginosa, tulburările respiratorii cauzate de tulpinile bacteriene Klebsiella pneumonia și Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), inclusiv infecția cu MRSA (stafilococul auriu multiplu rezistent la antibiotice). 

 

Oregano este de asemenea, un puternic fungicid cu deosebite proprietăți antiseptice, care acționează ca un scut împotriva ciupercilor parazite, ajută la prevenirea leziunilor tisulare și promovează vindecarea. 

Oregano se recomandă și pentru distrugerea norovirusurilor care cauzează gastroenterita și în cazuri de toxiinfecții alimentare

 

De asemenea, oregano reduce retenția de apă și umflăturile cauzate de crizele alergice, înhibă creșterea celulelor canceroase, înhibă inflamația și previne ateroscleroza.

 

Pentru tratarea sinuzitei, a tusei, a afecțiunilor respiratorii, a infecției gâtului, a răcelii și gripei, se pot face inhalații cu ulei esențial de oregano. Se pun câteva picături din acest ulei într-o oală de apă care a clocotit și se inhalează aburul, cu grijă să nu se producă arsuri. Proprietățile antimicrobiene ale uleiului esențial de oregano nu sunt diminuate de apa clocotită.

 

Oregano diluează sângele, fiind extrem de benefic în prevenirea trombozei. Astfel, cei care introduc în dieta zilnică oregano, nu fac cheaguri de sânge. Pentru cei sănătoși, oregano îmbunătățește calitatea sângelui. Oregano poate fi consumat și sub formă de ceai, chiar dacă este puțin neobișnuit, deoarece gustul amintește întotdeauna de pizza și alte delicatesele italiene.

 

Folosit sub formă de ulei esențial, oregano are cel mai puternic efect terapeutic.

❗️ATENȚIE❗️ Uleiul de oregano se consumă INTERN timp de 7 până la 10 zile și trebuie utilizat ÎNTOTDEAUNA în doze mici, de patru până la șase picături pe zi, ÎNTOTDEAUNA adăugate în ulei de măsline sau ulei de struguri. Raportul ideal de diluare pentru uz intern este o picătură de ulei de oregano adăugată la 3 picături de ulei de măsline sau struguri.

Uleiul de oregano se folosește și în tratamentul fungilor pentru picioare sau unghii. Pentru uz extern, o picătură de ulei de esențial de oregano se amestecă cu o linguriță de ulei de măsline sau ulei de nucă de cocos și apoi se aplică pe unghii sau piele. Deoarece uleiul de nucă de cocos are și el un efect fungicid, combinația de ulei de nucă de cocos și uleiul de oregano este o soluție puternică care combate cu succes infecțiile fungice.

 

❗️ATENȚIE❗️ Uleiul de oregano NU se pune NICIODATĂ pe piele nediluat!

Uleiul esențial de oregano vindecă și mușcăturile de insecte, erupțiie cutanate, ameliorează durerile musculare și de articulații, entorsele și durerile de dinți.

 

❗️ATENȚIE❗️Unii producători vând ulei esențial din oregano cultivat, care nu oferă beneficii pentru sănătate. Căutați numai ulei esențial din specia ORIGANUM VULGARE ( se specifică pe produs).

 

CONTRAINDICAȚII

 

 Uleiul de oregano nu trebuie folosit în timpul sarcinii și alăptării. Bebelușii și copiii nu trebuie tratați cu ulei de oregano, deoarece este un remediu foarte puternic pentru ei.

Cei care suferă de deficiență de fier trebuie să administreze uleiul de oregano cu două ore înainte sau după masă, deoarece oregano poate împiedica absorbția fierului.

Persoanele alergice la mentă, lavandă, salvie, busuioc, nu ar trebui să consume oregano, deoarece le poate produce reacții alergice.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0