Sunătoarea

(Hypericum perforatum)


Sunătoarea este floarea Sfântului Ioan Botezătorul. 

 

Legenda spune că Sfântul Ioan Botezătorul, deși nu mai era cu trupul pe pământ,  a adunat de sub Crucea pe care a fost răstignit Hristos, florile de sunătoare pe care picurase sângele Mântuitorului. Presând florile galbene de sunătoare între degete, acestea devin roșii sanguine, amintindu-ne mereu de jertfa Mântuitorului și de sângele sfânt care a picurat pe ele.

Datorită acestei binecuvântări, sunătoarea era considerată planta care poate îndepărta demonii, fiind așezată la ușile și ferestrele caselor și grajdurilor, pentru a le feri de tot răul văzut și nevăzut din toate timpurile. Din același motiv, sunătoarea a fost folosită în timpul cruciadelor, în special pentru vindecarea rănilor soldaților.  Renumitul medic din secolul al XVI-lea Paracelsus, a studiat acțiunea antiseptică a sunătoarei asupra rănilor, folosind-o cu succes atât pe plan intern cât și pe plan extern.

 

Florile galbene strălucitoare de sunătoare, poartă în ele maximul de principii active în timpul solstițiului de vară (24 iunie) când se sărbătorește și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

 

În Germania, dar și în alte țări vestice, produsele pe bază de sunătoare sunt preferate medicamentelor de sinteză. Este probabil planta cea mai acceptată de către lumea medicală și cu o reputație de neclintit în industria farmaceutică, datorită eficienței pe care o are în vindecarea depresiilor de toate tipurile, atacurilor de panică, anxietății, insomniilor și dezechilibrelor emoționale.

 

BENEFICII

 

Sunătoarea este puternic antidepresivă, combate anxietatea, stimulează funcțiile hepatice, stimulează producția de bilă și eliminarea ei, are acțiune antispastică, antiinflamatoare, cicatrizantă, antimicrobiană, antivirală, astringentă, antidiareică, antihemoroidală, vasodilatatorare hipotensivă și de asemenea, oprește hemoragia la nivel local.

 

Sunătoarea reduce spasmele care apar la nivelul tractului intestinal, normalizează tranzitul intestinal accelerat, reduce stările psihice negative, are un efect sedativ ușor, combate insomniile, deoarece crește producția de melatonină a organismului. Sunătoarea stimulează procesele naturale de regenerare celulară, are efect benefic asupra musculaturii cardiace, fiind totodată și un excelent tonic general al organismului.

 

Ca urmare a unei cercetări făcute în SUA în anul 1998, s-a constatat un lucru remarcabil: șoarecii de laborator cărora li s-a administrat alcool în mod sistematic, au început să prefere să bea apă în loc de alcool, după ce li s-a administrat sunătoare mai mult timp. Sunătoarea are un efect de necontestat de stimulare asupra ficatului, sporind procesul de detoxifiere a lui. De aceea se recomandă și în dependența de tutun, nu doar în cea de alcool.

 

Anxietatea, somnolența, coșmarurile sau somnambulismul sunt adesea simptome ale depresiei la copii. Ei răspund foarte bine la tratamentul cu sunătoare, neavând reacții secundare.

 

Extern, sunătoarea este folosită pentru dezinfectarea și vindecarea rănilor și arsurilor. Sunătoarea elimină disconfortul care apare la nivelul pielii și cavitătii bucale, fiind un ajutor remarcabil și în cazurile de stomatită, gingivită sau boala parodontală, când se recomandă spălături locale cu macerat la rece sau infuzie de sunătoare. 

 

De asemenea, sunătoarea reduce disconfortul care apare la nivelul venelor hemoroidale și al mucoasei anale, dacă se fac spălături locale sau băi de șezut de 3-4 ori pe zi cu infuzie sau macerat la rece de sunătoare. 

Compresele reci de sunătoare sunt benefice pentru tenul uscat și ridat.

 

 MOD DE PREPARARE

Sunătoarea se poate administra sublingual după ce se macină fin cu o râșniță. Se ia câte o linguriță rasă de pulbere, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.

Din sunătoare se mai poate prepara macerat la rece și infuzie. 

Maceratul la rece se obține dintr-o lingură de plantă adăugată la 250 ml apă rece, care se lasă la temperatura camerei timp de 7-8 ore. Apoi se strecoară și se bea de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de masă.

Infuzia se obține dintr-o lingură cu plantă peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită și se lasă acoperit timp de 15 minute. Apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol, de 3 ori pe zi, înainte cu jumătate de oră de masă.

Efectul de echilibrare psihică se produce cel mai devreme după 10 până la 14 zile de consum de sunătoare. Efectul complet este atins numai după 4-6 săptămâni de consum regulat. În cazul în care se dorește administrare îndelungată, se recomandă ca după fiecare 6 săptămâni să se facă 10 zile de pauză.

Sunătoarea este comercializată sub formă de ceai, tinctură, ulei, comprimate, extrase.

 

ATENȚIONĂRI ȘI CONTRAINDICAȚII 

 

Deoarece sunătoarea intensifică în organism activitatea unei enzime cunoscute sub denumirea de citocrom P450 3A4, ingredientele active dintr-o întreagă gamă de medicamente de sinteză, care sunt administrate concomitent cu sunătoarea, sunt defalcate de ficat mult mai repede decât ar trebui, astfel încât ele nu-și mai fac efectul preconizat. Astfel, este demonstrat faptul că sunătoarea poate opri efectele anumitor medicamente. Așadar, în cazul în care se urmează un tratament medicamentos de sinteză, sunătoarea administrată în același timp, poate reduce până la anulare efectul medicamentelor.

 

Această acțiune a sunătoarei asupra medicamentelor de sinteză se aplică și în cazul anticoncepționalelor ( existând riscul unei sarcini nedorite, menționate adesea în literatura de specialitate), a anticoagulantelor și a antibioticelor.

 

Nu a fost demonstrat niciun efect toxic asupra embrionului atunci când se utilizează sunătoare în timpul sarcinii, iar testele în timpul alăptării au arătat că în lapte sau în sângele sugarilor nu au apărut ingrediente active din sunătoare. Cu toate acestea, producția de lapte ar putea să scadă ușor.

 

Sunătoarea NU se utilizează concomitent cu alte antidepresive, deoarece poate apărea sindromul serotoninei în urma interacțiunii lor. Luate simultan, în organism apar cantități foarte mari de serotonină (hormonul fericirii), rezultatul nefiind starea de bine și fericire, ci o intoxicație cu serotonină, care poate fi periculoasă deoarece poate cauza agitație severă, transpirație,nervozitate, tensiune arterială mare și chiar comă.

 

Este recomandat desigur, să se limiteze tratamentul antidepresiv numai la sunătoare, deoarece antidepresivele chimice nu sunt sănătoase și produc dependență.

 

Sunătoarea crește fotosensibilitatea pielii și, prin urmare, crește capacitatea pielii de a absorbi mai ușor lumina și soarele, crescând riscul de arsuri solare. În timpul tratamentului cu sunătoare nu sunt recomandate băi de soare prelungite și nici expunerea în solar. De asemenea, pe timpul verii se recomandă ochelarii de soare pentru protecția oculară.

 

 

‼️ATENȚIE‼️ Sunătoarea NU are efecte secundare asupra persoanelor sănătoase și este o alternativă sănătoasă la antidepresivele chimice.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0