Magnolia

(Magnolia L.)


 

Floarea de magnolie este una dintre cele mai frumoase flori ale tuturor timpurilor, magnolia fiind printre cele mai vechi plante de pe pământ. Magnolia a apărut înaintea albinelor, de aceea florile ei grandioase sunt polenizate de o specie de insecte, nu de albine.

Impresionant de frumoasă, magnolia are o floare pe cât de spectaculoasă și grațioasă, pe atât de dură și grea, datorită faptului că a trebuit să se adapteze la schimbările climatice și geologice, pentru a supraviețui. Se spune că florile de magnolie prin ținuta lor, vor să ne transmită că frumusețea se păstrează atunci când încercăm să trecem peste orice greutate în viață, ținând întotdeauna capul în sus.

Floarea de magnolie nu va lăsa pe nimeni indiferent, deoarece în splendoarea ei impunătoare, se ascunde partea blândă, fragilă și unică a ei. În China, floarea de magnolie simboliza loialitatea și puterea iubirii.

 

Europenii obișnuiau să creadă că florile magnoliei erau un simbol al iubirii întoarse după infidelitatea unuia din parteneri și împăcarea lor. În America, floarea de magnolie simboliza perseverența, demnitatea și mândria. Peste tot în lume, magnolia este și astăzi un simbol al dragostei pentru natură.

 

Culorile florilor de magnolie au simboluri diferite și poartă în ele taine diferite. Astfel că, floarea galbenă de magnolie simbolizează prietenia, bucuria și fericirea. Dacă se dăruiește o floare galbenă de magnolie, odată cu ea se transmite grija noastră, afecțiunea și dragostea pe care o simțim. Floarea roz de magnolie este un simbol al feminității, iubirii și romantismului. O floare roz de magnolie va face o declarație clară persoanei iubite, deoarece aceasta exprimă un grad ridicat de afecțiune și dragoste. Floarea purpurie de magnolie este întotdeauna foarte clasică, fermecătoare și unică. Ea reprezintă demnitatea, mândria, misterul, spiritualitatea și extravaganța. Floarea roșie de magnolie este un simbol al pasiunii, de aceea este foarte rară. Floarea roșie de magnolie exprimă cele mai adânci și mai palpitante emoții față de omul iubit. Floarea albă de magnolie simbolizează puritatea, nevinovăția, credința, speranța, dragostea curată și grija. Floarea albă de magnolie transmite un mesaj blând, amabil și pur, și îndeamnă să nu se uite niciodată că dragostea și grija față de oameni trebuie exprimată întotdeauna la timp.

În funcție de aceste culori, magnolia care se plantează lângă casă, atrage în casă o energie benefică, puternică și specifică culorii ei.

 

BENEFICII

 

Magnolia este folosită ca plantă medicinală în China încă din secolul 11, pentru tratarea problemelor intestinale, a tusei, în cazurile de diaree, greață și vomă.

 

Magnolia a fost cultivată în mănăstirile budiste timp de secole, fiind considerată simbolul vieții și al sănătății. În medicina tradițională chineză se folosește și în zi de azi scoarța de magnolie, cu rezultate remarcabile în diverse afecțiuni.

 

Scoarța de magnolie și bobocii de magnolie conțin substanțele active magnolol și honokiol, care au rol hepatoprotector, antiinflamator, protejează sistemul cardiovascular, reduc pofta de mâncare, normalizează greutatea corporală, opresc înmulțirea bacteriilor responsabile cu apariția cariilor și a bolilor paradontale, alungă insomniile.

 

De asemenea, au un efect anticoagulant, care poate opri sângerarea și formarea cheagurilor în timpul intervențiilor chirurgicale. Efectul sedativ pe care îl au, combate stresul, atacurile de panică și stările de anxietate, fără să creeze dependență și fără reacții adverse.

 

Pe lângă acestea, scoarța de magnolie și bobocii de magnolie reduc simptomele alergiilor și temperează crizele de astm.

 

Scoarța de magnolie, datorită efectului său antioxidant, a fost testată în cadrul unor cercetări științifice efectuate la Universitatea Jeonju din Coreea, pentru combaterea cancerului de prostată și s-a observat că împiedică răspândirea celulelor canceroase și oprește creșterea tumorilor. S-a dovedit ulterior benefică și în cazurile de leucemie și cancer de colon.

 

Extractul din scoarță de magnolie susține un metabolism sănătos, combate indigestia, balonarea, diareea, constipația, voma, problemele legate de funcționarea normală a splinei, îmbunătățește capacitatea de memorare, previne pierderea memoriei. De asemenea, protejează ficatul și previne deteriorarea lui, reduce nivelul de zahăr din sânge, induce un efect relaxant asupra plămânilor, facilitând respirația profundă.

 

Bobocii de magnolie sunt utilizați de asiatici, în special pentru tratarea sinuzitei și a congestiilor cerebrale. Extractul din boboci de magnolie ajută la refacerea florei intestinale.

 

Uleiul esenţial de magnolie are un efect calmant, care armonizează starea emoţională, reduce nervozitatea şi alungă anxietatea, dacă se fac inhalații cu apă fierbinte, în care s-au pus câteva picături sau dacă se folosește o candelă pentru aromaterapie în vederea odorizării aerului din încăperi.

 

Administrat intern, uleiul esențial de magnolie, datorită proprietăților sale antiseptice și antibacteriene, tratează diareea, combate paraziţii intestinali și reduce febra.

 

Se găsesc comercializate în magazinele naturiste extracte din scoarță de magnolie, extracte din boboci de magnolie și ulei esențial de magnolie. Se poate prepara și infuzie din petale de magnolie, astfel: peste 1 lingură din petale de magnolie uscate sau 3-4 linguri de petale de magnolie proaspete, mărunțite în prealabil, se toarnă o cană de apă clocotită și se lasă 15 minute acoperit. Apoi se strecoară și se poate consuma.

 

MAGNOLIA ÎN BUCĂTĂRIE

 

Dacă doriți o delicatesă cu care să impresionați și pe cei mai sofisticați oaspeți, puteți pune petale de magnolie...la murat. 

 

500 grame de petale proaspăt culese, se clătesc în apă rece și se lasă la scurs. După ce s-au scurs bine, petalele se așează una peste alta, cu partea groasă poziționată alternativ și se rulează în suluri. Aceste suluri se așează apoi în poziție verticală, fără a se îndesa, într-un borcan sterilizat în prealabil. Peste ele se toarnă un amestec fierbinte din 300 ml oțet de calitate superioară din vin alb, în care s-au adăugat 6 linguri de miere și o linguriță de sare fără iod. Acest amestec se lasă pe foc până dă în clocot și apoi se toarnă peste petalele așezate în borcan. Nu se adaugă nicio altă mirodenie, pentru a se simți din plin savoarea magnoliei. După ce amestecul s-a răcit, se pune capacul etanș. Se păstrează în loc răcoros și ferit de lumină. Sunt gata murate cam în 15-20 de zile și se pot păstra timp de 1 an.

 

Din petale de magnolie proaspăt culese, se mai poate face ceva delicios. 😊 După ce petalele sunt clătite cu apă rece și uscate bine, se rup bucățele și se pun într-un borcan curat până se umple borcanul, fără a le îndesa. Apoi se toarnă peste ele, miere de salcâm. După o săptămână, mierea cu petale de magnolie se poate consuma simplă, pe pâine prăjită cu unt sau oricum vă mai doriți.

 

ALTE UTILIZĂRI 

 

Floarea de magnolie și extractul din boboci de magnolie sunt utilizate frecvent în producția mondială de parfumuri și produse cosmetice, datorită miresmei minunate pe care o au.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Intoleranță la magnolie. 

Nu se recomandă în timpul sarcinii și alăptării.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0