Căpșunii

(Fragaria L)


 

ISTORIC ȘI LEGENDE

 

 

Potrivit descoperirilor arheologice, căpșunul era cunoscut încă din epoca de piatră. La început căpșunile erau doar sălbatice, iar mai târziu în Evul Mediu, căpșunile au început deja să fie cultivate de oameni pe câmp. Soiul de grădină care se cultivă cel mai des în ziua de azi este un hibrid cunoscut sub numele de ”Fragaria x ananassa” și a fost creat la mijlocul secolului al XVIII-lea din căpșunul aromat din America de Nord și căpșunul cu fructe mari din Chile. Acest soi a devenit rapid vedetă și în grădinile europene. Există în prezent peste 100 de soiuri de căpșuni de grădină.

 

Din punct de vedere botanic, căpșuna însă nu este o boabă de fruct, ci este un fruct colectiv. Fructele propriu-zise sunt de fapt minusculele ”semințe” galbene care se văd pe căpșună și care sunt pline de antioxidați, de aceea nu este bine ca ele sa fie îndepărtate atunci când se consumă sub formă de piure, smoothie, gem etc (să nu se dea căpșunile prin sită).

 

Despre căpșună se spune că este roșie ca dragostea și dulce ca păcatul, ea fiind simbolul zeiței Freya, care susținea fertilitatea, maternitatea, sexualitatea și iubirea conjugală. 

 

În mitologia greacă, frumosul Adonis a provocat gelozia lui Ares, iubitul Afroditei. Ares s-a transformat într-un mistreț pentru a-l ucide pe Adonis, atacându-l și rănindu-l grav. În timp ce rănile lui Adonis sângerau abundent, zeița Afrodita plăngea amarnic. Se spune că atunci când sângele lui Adonis și lacrimile Afroditei se contopeau și cădeau pe pământ, acolo creșteau căpșunile sălbatice. 😊

 

Madame Tallien, o curtezană a lui Napoleon Bonaparte, folosea zilnic sucul obținut din 10 kilograme de căpșuni, pentru a-și menține pielea catifelată, iar frunzele uscate și pisate ale căpșunului le folosea drept „pastă de dinți”, pentru îngrijirea dinților și a gingiilor. 

 

 

 

BENEFICII🍓

 

 

Proprietățile vindecătoare ale căpșunilor erau deja cunoscute din antichitate, planta fiind folosită de greci ca leac pentru bolile biliare și hepatice. Căpșunile nu sunt doar delicioase, ci sunt și plante medicinale importante.

 

Consumul regulat al căpșunilor previne și vindecă numeroase afecțiuni. În primul rând starea de sănătate generală se îmbunătățește, deoarece nivelul de antioxidanți din organism crește și astfel se reduce stresul oxidativ.  Valoarea ORAC (Oxygen Radical Absobance Capacity) a căpșunilor proaspete este de 3.577 și ea indică capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului și arată cu exactitate puterea antioxidantă a căpșunilor și capacitatea lor de a elimina radicalii liberi. Mai multe despre radicalii liberi și importanța vitală a antioxidanților am scris aici.

 

Căpșunile scad colesterolul, scad tensiunea arterială și ajută vasele de sânge să devină mai elastice. Ele conțin acid elagic și ferulic, doi acizi rari care ajută la prevenirea atacurilor de cord și a trombozei. 

 

De asemenea, căpșunile reduc semnificativ riscul de obezitate și de apariție a diabetului de tip 2. Ele cresc nivelul unui hormon numit adiponectină, care este responsabil printre altele, de reglarea senzației de foame. Astfel că senzația de foame scade după ce se consumă căpșuni.

 

Căpșunile conțin multe vitamine - inclusiv vitamina B9 (acidul folic, care este indispensabil pentru femeile gravide, deoarece contribuie la dezvoltarea fătului) și minerale - fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, dar si fibre și polifenoli importanți precum antocianine, quercetină, kampferol, fisetină, catechine, beta caroten, luteina, zeaxantina. Căpșunile mențin inima sănătoasă, scad riscul apariției bolilor cardiovasculare, a cancerului, a cataractei, stimulează producția de colagen, întârzie apariția ridurilor, mențin elasticitatea pielii, stimulează vezica biliară și îmbunătățesc memoria.

 

Căpșunile conțin o cantitate semnificativă de vitamina C, care crește odată cu gradul de coacere al fructelor. Așadar căpșunile foarte bine coapte, datorită cantității mari de vitamina C conținute, cresc imunitatea organismului. Tot datorită cantității de vitamina C pe care o conțin, căpșunile scad acidul uric din sânge, fiind recomandate și în gutăCăpșunile conțin de asemenea, o cantitate remarcabilă de fier, fiind benefice în tratamentul anemiei.

Căpșunile scad și inflamația din organism, deoarece antocianinele (pigmenții) din căpșuni au proprietăți antiinflamatorii importante și sunt un ajutor imediat pentru bolile inflamatorii cronice. Ele acționează eficient în inflamațiile articulațiilor, fiind recomandate în artrită.

FRUNZELE căpșunului sunt bogate în flavonoide, taninuri și acid salicilic și sunt adesea conținute și în amestecuri de ceai și consumate în principal pentru afecțiuni gastro-intestinale (diaree), dar și pentru inflamații renale, biliare, hepatice, reumatice. Frunzele conțin și o cantitate mare de vitamina K, vitaminele B printre care și biotină (vitamina B7) și acid folic (vitamina B9) și sunt recomandate de asemenea și în tratamentul afecțiunilor respiratorii și a durerilor de gât.

 

🍃 Infuzia din frunze de căpșun🍃

 

Peste 1 lingură de frunze de căpșun uscate se toarnă 250 ml apă clocotită. Se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat 7 minute. Apoi se strecoară și se bea. Această infuzie consumată de 2-3 ori pe zi se recomandă și în caz de paraziți intestinali, nu doar în cazurile specificate mai sus.

 

ATENȚIE! 🍃 Frunzele se colectează când căpșunul începe să înflorească, înainte ca florile să se dezvolte, deoarece atunci conțin maximul de principii active. Mai multe despre ce organe se recoltează de la plante și când, am scris aici.

 

 RĂDĂCINA căpșunului era folosită încă din antichitate împotriva icterului, în afecțiunile a tractului urinar, a răcelilor, a nervozității.

 

ÎN COSMETICĂ🍓

 

Pielea arsă de soare se poate tămădui cu căpșuni zdrobite și aplicate local. Ele răcoresc pielea, ameliorează durerea și inflamația iar taninurile prezente în fructe favorizează vindecarea.

 

Peelingul de căpșuni regenerează pielea. 

Mod de preparare: se face un piure dintr-o cană de căpșuni proaspete amestecate cu trei lingurițe de lapte, două linguri de tărâțe de grâu și două lingurițe de miere. Amestecul se întinde pe față, gât și decolteu și apoi se masează prin frecare ușoară. După aproximativ 15 minute, se spală peelingul cu apă călduță.

 

ÎN BUCĂTĂRIE 🍓

 

Căpșunile au aroma optimă la temperatura camerei. Înainte de consum ele se spală rapid sub apă rece, deoarece spălarea îndelungată diluează literalmente gustul.

 

Căpșunile se consumă ca atare sau în salată cu frunze de mentă, în smoothie, înghețată, jeleu, budincă, gem, dulceață, plăcintă, prăjitură, tort etc.

O combinație minunată a căpșunilor este cu rubarba. Salatele, tartele, prăjiturile cu căpșuni și rubarbă sunt delicioase. Despre rubarbă și beneficiile ei am scris mai multe aici.

 

 

CONTRAINDICAȚII 🍓

 

Intoleranță la căpșuni. 

Persoanele cu intoleranță la fructoză pot tolera cantități moderate de căpșuni.

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0