Avocado

(Persea americana) 


Arborele de avocado este un pom fructifer veșnic verde și aparține familiei Lauraceae, din care face parte și dafinul.

Cele mai vechi dovezi referitoare la existența fructelor de avocado au fost găsite într-o peșteră din Puebla - Mexic, datând de câteva mii de ani. La începuturi, avocado s-a răspândit cu ajutorul mamiferelor mari, care acum nu mai există. Strămoșul leneșului (mamifer placentar din America de sud și Centrală), a mâncat fructele de avocado cu tot cu sâmbure și le-a excretat în locuri diverse, de unde ulterior, au crescut arbori noi de avocado.

 

Prima mențiune scrisă despre cultura de avocado apare în Columbia în anul 1518, autor fiind exploratorul spaniol Martin Fernandez de Enciso, care se minuna de gustul neobișnuit al fructelor tropicale. Numele de «avocado», a fost folosit pentru prima dată în anul 1696 de botanistul englez Sir Hans Sloane. Cultivarea industrială de avocado a început abia la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, cea mai mare producție de avocado este în SUA, Israel, Africa și Australia. Un arbore de avocado face în jur de 150-200 kg de fructe. Îngrijiți bine, arborii de avocado pot trăi și pot face fructe până la 100 de ani. 

 

Dintre numeroasele soiuri de avocado, soiul Hass este cel mai popular (pe fructele de avocado găsiți etichete cu numele soiului). Numele provinde de la americanul Rudolph Hass, care și-a brevetat soiul în 1935. Din arborii de avocado din grădina sa, provin toți arborii de avocado Hass de astăzi, care sunt crescuți în Israel, California, Mexic, Chile, Spania, Australia și Noua Zeelandă. Fructele soiului Hass au o coajă groasă, negricioasă și sunt foarte cremoși (în imagine vedeți avocado Hass).

 

Fructele de avocado nu se coc în pom, ci numai după ce cad sau după ce sunt culese, la fel ca și bananele. Dacă cumpărați un avocado tare, necopt, lăsați-l să se coacă câteva zile la temperatura camerei. Avocado se coace și mai repede dacă se pune într-o pungă de hârtie, alături de o banană. Avocado este copt atunci se simte puțin moale sub coajă, dacă este apăsat ușor cu degetul mare. Fructele de avocado deja coapte se pot păstra în frigider. Dacă pe avocado apar pete maronii, e semn că a început să se altereze și nu mai trebuie mâncat.

 

CUM SE CURĂȚĂ AVOCADO

 

 Fructul de avocado se taie pe lungime cu un cuțit, de jur împrejurul sâmburelui. Se desprind ușor jumătățile. Una din jumătăți va conține sâmburele, cealaltă va avea un spațiu gol în mijloc. Sâmburele se scoate cu cuțitul: se înfige vârful ușor în el, se trage și se desprinde de pulpă. Când avocado este foarte copt,  sâmburele iese și prin presare ușoară a jumătății de avocado care îl conține. După ce sâmburele este înlăturat, se scoate pulpa din coajă, cu ajutorul unei linguri. Apoi se pregătește după dorințe.

 

 CUM PREGĂTIM AVOCADO?

 

Deși conform clasificării botanice avocado este un fruct, se consumă în majoritatea cazurilor ca o legumă.  

Cel mai rapid mod de a mânca avocado este să-l întindeți pe pâine. Sare (fără iod), piper proaspăt măcinat și eventual fulgi inactivi de drojdie deasupra ( au gust de parmezan) și iată un sandwich delicios și foarte sănătos!

 

Din avocado se prepară renumitul Guacamole, o specialitate mexicană, foarte ușor de făcut acasă: se zdrobesc cu furculița două fructe de avocado, se adaugă o ceapă roșie micuță tocată mărunt, doi căței de usturoi dați pe răzătoarea mică, câteva roșii cherry bine coapte tăiate mic, jumătate de legătură de coriandru proapăt tocat (dacă nu vă place gustul, se poate înlocui cu pătrunjel), sucul de la 1-2 limete ( lămâi mici și verzi), fulgi de chili sau ardei iute după gust – scos sâmburii și tocat mărunt, ulei de măsline extravirgin, sare fără iod și piper proaspăt măcinat, după gust. Se amestecă totul foarte bine și se lasă la frigider jumătate de oră, să se combine gusturile și aromele.

 Alte idei de a consuma avocado:

  • se amestecă într-un bol mare spanac proaspăt (crud), salată mixtă, avocado tăiat cuburi și puțin ulei de măsline extravirgin. Deasupra se presară zmeură proaspătă, semințe de pin și nuci tăiate bucățele;
  • două bucăți de avocado se zdrobesc cu furculița și se amestecă cu 60 de gr de hrean ras, apoi se condimentează cu sare ( fără iod) și piper proaspăt măcinat, după gust;
  • se taie în cubulețe la fel de mici un avocado și un măr, se pun într-un bol și se amestecă cu 4 linguri de suc de lămâie. Separat se amestecă iaurt cu 100 gr somon afumat tăiat tot cubulețe mici și o legătură de mărar proaspăt tocat. Se pune pe pâine iaurtul cu somon și mărar și deasupra amestecul de avocado cu măr;
  •  200 gr de mazăre fiartă și răcită se zdrobește alături de două fructe de avocado, se amestecă bine, se adaugă coriandru tocat proaspăt, sare(fără iod) și piper proaspăt măcinat, după gust și un strop de ulei de măsline extravirgin.

 

OBSERVAȚII

 

În toate rețetele, avocado se folosește doar dacă este bine copt. Adică moale, untos.

Avocado niciodată NU se gătește la foc, dar se poate adăuga la mâncărurile calde la sfârșit, când au ajuns la temperatura camerei. 

Respectând aceste două reguli, puteți să dați frâu creativității și să pregătiți avocado după pofta inimii, combinându-l cu ce vă place și bucurându-vă de toate beneficiile lui. 

 

 BENEFICII AVOCADO

  

Avocado este o sursă excepțională de grăsimi bune, adică mononesaturate, care conțin inclusiv acid linolenic (Omega 3) și acid oleic (Omega 9) renumit în prevenția cancerului de prostată și a cancerului de sân. Avocado conține mai mult potasiu decât bananele și este bogat în antioxidanți care distrug radicalii liberi. Are o compoziție bogată în vitaminele A, C, E, K, vitaminele din grupul B inclusiv B6 și B12, acid folic (este foarte recomandat în sarcină), proteine, fibre insolubile, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, zinc, caroten, luteină și colesterol zero.  Vitaminele A, E și K sunt solubile în grăsimi, de aceea aceste vitamine se absorb ideal din avocado, datorită grăsimilor sănătoase pe care le conține fructul.

 

Avocado combate inflamația din organism, stimulează funcțiile cardiace, protejează inima de atac de cord, scade tensiunea arterială, reduce colesterolul LDL (”rău”) și crește colesterolul HDL (”bun”), reduce trigliceridele, reglează nivelul de zahăr din sânge, stimulează digestia și tranzitul intestinal, reface flora intestinală deoarece hrănește bacteriile benefice din intestin și reduce semnificativ pofta de alimente dulci.

 

De asemenea, avocado previne îmbătrânirea prematură, stimulează sistemul imunitar, previne cataracta și degenerarea maculară, are efecte benefice asupra sistemului nervos, reduce stresul și nervozitatea, ajută eficient în tulburările de somn. Avocado asigură funcționarea în stare optimă a creierului, îl menține sănătos și previne accidentele vasculare cerebrale. Un avocado consumat zilnic, reduce riscul unui accident vascular cerebral cu 26%. Avocado are și efect anticancerigen, fiind extrem de eficient, așa cum am mai specificat, în prevenirea și tratarea cancerului de prostată și de sân și de asemenea, reduce efectele secundare ale chimioterapiei.

 

Deși multă lume susține că avocado îngrasă, acest lucru nu este adevărat! Conținutul ridicat de acizi grași mononesaturați ( până la 30%) din avocado, NU îngrașă. Dimpotrivă, aceste grăsimi sănătoase ”spală” colesterolul existent și chiar stimulează metabolismul. Avocado  poate ajuta și la pierderea de kilograme, deoarece produce o sațietate de lungă durată și oferă organismului un flux lent și constant de energie.  

 

Uleiul de avocado este scump însă este cel mai sănătos ulei pentru gătit, alături de uleiul de măsline extravirgin care este mai accesibil la preț. Mai multe despre grăsimile bune și rele, am scris aici.

  

ÎN COSMETICĂ

 

Se poate face o mască din avocado, care se aplică pe părul deteriorat și tern, redându-i în timp suplețea, strălucirea și vigoarea. Masca din avocado făcută ca o pastă, se aplică pe părul proaspăt spălat și șters cu prosopul și se lasă să acționeze jumătate de oră. Apoi se spală și se usucă ca de obicei.

  

Avocado se poate aplica și ca mască de față, aducând numeroase beneficii tenului obosit și ridat. Pielea devine vizibil mai moale iar chipul, strălucitor. 

 

CONTRAINDICAȚII

 

 Intoleranță la avocado.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

  

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 1
  • #1

    Francesca (Samstag, 11 April 2020 18:26)

    Wow! Multumesc din suflet de informatii! Si ce bun e avocado! :)