Bradul

(Abies)


Simbol al Crăciunului, bradul aduce în casă cerul și pământul la un loc. Luminile din bradul împodobit, reprezintă Lumina care a intrat în lume prin nașterea lui Hristos, iar steaua din vârful bradului, reprezintă steaua din Betleem, care vestește nașterea pruncului Iisus.

Primul brad de Crăciun a fost împodobit în Germania, în secolul al XVI-lea, fiind decorat cu turtă dulce, mere, fire de aur, nuci și hârtie colorată. La începutul secolului al XIX-lea, bradul de Crăciun a predominat în aproape toate gospodăriile germane, fiind deja un obicei popular bine stabilit. Aproximativ optzeci de ani mai târziu, decorațiunile pentru pomul de Crăciun au fost deja produse la nivel industrial. Din Germania, obiceiul de împodobire a bradului se răspândește prin emigranții germani în America și apoi în întreaga lume. Ulterior au apărut primele încercări de a confecționa brazi artificiali. În anul 1882 a fost decorat primul brad de Crăciun cu lumină electrică în SUA, care a provocat o mare senzație și o nespusă bucurie. În 1891, la Casa Albă s-a împodobit pentru prima dată un brad de Crăciun. Cel mai mare exportator de brazi pentru Crăciun este Danemarca: se vând anual peste zece milioane de brazi.

Încă din vremurile pre-creștine, casele erau împodobite cu ramuri verzi de brad în timpul iernii, pentru a păstra o parte din vară și în vremurile geroase. Ramurile de brad, datorită faptului că rămân veșnic verzi, au fost considerate un simbol al vitalității, fertilității și nemuririi.


BENEFICII


Mireasma cetinii de brad, calmează și întărește nervii, deoarece uleiurile volatile pe care le degajă, transformă neliniștea interioară, nervozitatea și tensiunea, în calm și echilibru. Energia bradului ne ajută să urmăm calea inimii, să păstrăm în viață numai ce este cu adevărat important pentru noi. În scop terapeutic, bradul ne oferă mugurii, cetina și rășina.

MUGURII de brad au o culoare verde crud și se recoltează primăvara, când au maxim 5-6 cm. Se pot consumă și proaspeți, cruzi, pentru că sunt foarte fragili. Consumați cruzi, ei dezinfectează cavitatea bucală, înlătură halena și sporesc pofta de mâncare.
Din mugurii de brad se face renumitul SIROP DE BRAD, care curăță și deschide căile respiratorii, fiind un excelent tonic pulmonar, care ține germenii la distanță, are un efect tămăduitor pentru întreg tractul respirator, este un excepțional antitusiv, expectorant și antiinflamator. Cei care obișnuiesc să facă plimbări dese în pădurile de brad, se bucură de inhalații cu uleiuri volatile direct de la sursă, beneficiind astfel de toate proprietățiile lor, mai ales la sfârșitul lunii mai, când se formează mugurii și se mărește cantitatea de uleiuri emanată.


Însă beneficiile siropului din muguri brad nu se opresc la aparatul respirator. Datorită proprietății de a fixa calciul în oase, siropul din muguri de brad este un remediu extraordinar în rahitism și în osteoporoză. Este un foarte puternic remineralizant, stimulează creșterea țesutului osos și formarea globulelor roșii. Așadar se recomandă cu succes și în anemie, în demineralizare la copii si adolescenti, în cazurile de diminuare a cantității de calciu din oase la adulți, în durerile osoase care apar în perioadele de creștere la copii și în spasmofilie.

 

Se poate face și INFUZIE din muguri de brad: se toarnă 250 ml apă clocotită peste 7-8 muguri mărunțiți și se lasă la infuzat, acoperit, 3 ore, după care se strecoară și se bea câte 1 lingură, la fiecare 2 ore, în cazul afecțiunilor acute.

CETINA bradului are acțiune antiscorbutică - scorbutul este boala care apare atunci când în organism există carență mare de vitamina C. Cetina de brad are un conţinut bogat de vitamina C, care egalează citricele. Acele de brad sunt diuretice, coleretice, ușor analgezice, alină durerile reumatice, întăresc sistemul imunitar și provoacă transpirația eliminând astfel toxinele. Ele se culeg în decembrie și ianuarie ( vă rog să nu vă ”ciupeliți” bradul de Crăciun 😅 ) deoarece în aceste luni sunt cele mai bogate în uleiuri volatile.

 

 

SIROP DE BRAD PREPARAT LA RECE

 

Atât din muguri cât și din acele de brad se poate face un sirop preparat la rece, adică fără fierbere. Se spală bine mugurii sau acele de brad, se așează într-un borcan care se poate închide ermetic, în straturi alternative cu miere. Se lasă acest amestec la rece - beci sau cămară ( în vechime se punea într-un vas de lut și se îngropa în pământ) timp de 3-4 săptămâni, apoi se strecoară și se pune în sticle închise la culoare, păstrându-se tot la rece. Făcut în acest mod, fără fierbere, siropul își păstrează toate proprietățile și nu pierde la fierbere din cantitatea de vitamine și uleiuri volatile.

RĂȘINA bradului, numită terebentină este considerată o altă minune a naturii, care se scurge din copacul deteriorat și arată ca mierea proaspătă. Bradul elimină terebentina pentru a se proteja de invazia gândacilor și ciupercilor, în locul unde a fost rănit. Rolul vindecător al terebentinei a fost cunoscut încă din Egiptul antic, fiind folosită în cazuri de mușcături de șarpe, răni, ulcerații ale pielii, arsuri, tăieturi. Aburii de terebentină au o puternică acțiune antibacteriană și antibiotică, fiind folosiți în secolul al XVI-lea pentru tratarea ciumei. În Siberia, încă din vremuri vechi se folosea terebentina pentru vindecarea rănilor, abceselor, în tratamentul rapid al durerilor de dinți, în ulcerul gastric și duodenal, în reumatism, infecții urinare, diverse boli de piele, în fracturi (osul se sudează mai repede dacă se aplică cataplasme cu terebentină). Terebentina are un efect puternic vindecător și în gută.

ATENȚIE! Există pe piață terebentină pentru consumul intern, care are beneficiile enumerate mai sus și care se găsește în magazinele naturiste sau online pe site-uri care comercializează produse naturiste și terebentină pentru dizolvarea vopselelor uleioase - care se găsește în magazinele care comercializează vopsele, lacuri etc.  NU LE CONFUNDAȚI!

Găsim comercializate de asemenea, sirop din muguri de brad, tinctură din muguri brad, ceai din muguri de brad, gemoderivat din muguri de brad.

 

CONTRAINDICAȚII

Intoleranța la brad.

PRECAUȚII

 

Pentru consumul intern de terebentină este obligatorie respectarea dozajului specificat în prospectul produselor naturiste - în doze mari, terebentina devine toxică.

 

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0