(Urtica dioica)
Usturător de verde dar tare gustoasă, urzica este răspândită de secole în întreaga lume, fiind un leac puternic pentru multe afecţiuni.
„Trebuie precizat de la început că, datorită proprietăţilor antianemice, remineralizante, hemostatice, antidiareice şi hipoglicemiante, urzica este venerată pe tot globul, ca o ~Regină a Verdeţurilor~ ”, susţine Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Urzicile au fost puse de-a lungul timpului în grajduri, pentru a alunga strigoii și pentru a proteja animalele de atingerea diavolului. Împrăștiate pe jos în locuințe, urzicile fereau casa de fulgere. Urzica nu era însă doar o plantă protectoare și magică, puterea ei vindecătoare fiind deja cunoscuta de druizi și de medicii greci și romani. Druizii preparau din sucul de urzică un leac pentru ochii umflați sau apoși, iar medicii greci și romani foloseau urzica împotriva tusei și a altor afecțiuni respiratorii. În cazul bolilor de prostată, ei făceau o tinctură din rădăcina urzicii, care este recomandată și astăzi în fitoterapie. Hippocrate, folosea puterea vindecătoare a urzicii pentru purificarea sângelui, contra asteniei de primăvară și pentru a stimula metabolismul.
BENEFICII
Urzicile au un conținut de proteine mai mare decât multe alte plante verzi și sunt foarte bogate în siliciu, care este foarte important pentru țesutul conjunctiv, structura oaselor, dar și pentru piele, unghii și păr. Fierul pe care îl conțin urzicile este ușor absorbit de organism, astfel că urzicile au un efect pozitiv asupra formării hemoglobinei. Urzicile scad glicemia, fiind un ajutor de nădejde în cazul diabeticilor, scad hipertensiunea arterială şi combat tahicardiile, opresc sângerările nazale şi gingivale.
Urzicile sunt un bun depurativ, deoarece ele ajută la eliminarea abundentă a acidului uric din ţesuturi, atunci când sunt consumate sub formă de infuzie, tinctură sau macerat la rece. Datorită acţiunii diuretice, ceaiul de urzici este indicat în tratamentul unor afecțiuni frecvente: reumatismul, guta şi litiaza renală. Urzicile elimină viermii intestinali, stimulează metabolismul, stimulează secreţia bilei, secreţia pancreatică şi intestinală. Acţionează împotriva bacteriilor, stopând multiplicarea lor.
În bronşite şi astm, urzicile fluidifică secreţiile bronşice şi favorizează expectoraţia, contribuie la formarea normală a globulelor roșii, combat stările de oboseală si epuizare, îmbunătățesc tonusul și rezistența organismului, stimulează secreția glandelor mamare la femeile lăuze, ajută la eliminarea lichidelor reținute în exces în organism, detoxifică sângele și întreg organismul, sunt antialergice, având efect antihistaminic, reduc disconfortul care apare la nivelul articulațiilor și nu în ultimul rând, vindecă și mențin sănătatea prostatei.
SEMINȚELE DE URZICI
Semințele de urzici datorită aromei lor de nuci, nu sunt doar un ingredient sănătos ci și unul foarte gustos. Se pot consuma uscate sau prăjite în cuptor la temperaturi mici.
Semințele de urzici au puteri vindecătoare MAI MARI decât planta în sine. Ele au un conținut și mai ridicat de proteine, de aceea se recomandă cu succes în alimentația sportivilor și a persoanelor care depun efort fizic. Semințele de urzici pe lângă proteine, conțin cantități impresionante de vitamine ( A, B, C, K ), minerale ( în special fier, siliciu, calciu, potasiu) și substanțe active hormonale, care cresc potența masculină, cresc fertilitatea la femei, stimulează libidoul și cresc producția de material seminal la bărbați. Din aceste motive, în Evul Mediu, călugărițele și călugării aveau interzis să consume semințe de urzică.
Urzicile e bine să fie culese din luna martie până în luna august, pentru că în această perioadă au cea mai mare concentrație de ingrediente active. Semințele de urzică sunt recoltate la sfârșitul verii până la începutul toamnei, numai în zile însorite.
!ATENȚIE ! Doar frunzele de urzici tinere ar trebui să fie consumate, deoarece urzicile mature conțin cantități mari de oxalat de calciu, care se poate transforma în pietre la rinichi.
Urzica matură, care înţeapă, combate circulaţia periferică deficitară şi nevralgia sciatică – prin urzicarea zonelor afectate de boală.
URZICA ÎN BUCĂTĂRIE
Atunci când sunt gătite, urzicile se recomandă a fi consumate fără prelucrare termică. Doar spălate foarte bine și tocate sau date prin blender, pentru a-și păstra toate proprietățile. Se amestecă apoi cu lămâie și ulei de măsline presat la rece. Pasta rezultată se poate consuma pe pâine prăjtă.
Ceaiul din frunze de urzică se consumă sub formă de MACERAT LA RECE (o lingură cu plantă uscată sau 3-4 linguri cu plantă proaspătă, adaugată la 250 ml de apă rece, se menține timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară si se bea pe stomacul gol, maxim 3 căni pe zi, cu 30 minute înainte de masă) sau INFUZIE( peste o lingură cu plantă uscată sau 3-4 linguri cu plantă proaspătă se toarnă 250 ml de apă clocotită, se lasă acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară si se bea pe stomacul gol cu 30 minute înainte de mese, maxim 3 căni pe zi).
CONTRAINDICAȚII
Consumată în cantități mari, urzica mărește coagulabilitatea sângelui. La vârstnici poate agrava tromboflebita. Din cauza acțiunii sale diuretice, consumul prelungit de urzici, poate cauza un dezechilibru electrolitic. Cei care consumă în mod repetat urzică, trebuie să aibă grijă ca în dieta lor zilnică să introducă suficient potasiu. Cercetările de laborator au dovedit că urzica determină contractile uterului, deci femeile gravide ar trebui să se ferească de consumul de urzică.
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!