Ridichea neagră

(Raphanus sativus L.)


Ridichea neagră, stă mereu așa umilă pe standurile cu legume din piețe și supermarketuri, că abia o zărim.   Deși, are și ea un loc de cinste printre leacuri. Ridichea neagră se mai numește și ridichea de iarnă, pentru că se consumă cu precădere în lunile de iarnă și este și alimentul perfect după răsfățul culinar al sărbătorilor de iarnă. O să vedeți imediat, de ce. 

Ridichea neagră este o legumă cruciferă, pe care egiptenii au cultivat-o înainte de construcția piramidelor, fiind un aliment prețios și totodată, un mare leac descoperit de ei. Grecii și romanii au adorat și ei ridichea negră, consumând-o des, cu puțină miere și stropită cu oțet. Abia în secolul al XVI-lea, ridichea neagră ajunge și în părțile de nord ale Europei, unde este folosită și în bucătărie, dar și în tratamentul pietrelor la rinichi, a afecțiunilor pielii și în combaterea viermilor intestinali.

 

❗️ATENȚIE❗️ Din cauza siropurilor de ridiche neagră comercializate, care se recomandă de către producători doar pentru tuse, răceală, gripă și bronșită, nu se cunosc tocmai PRINCIPALELE PROPRIETĂȚI pe care le are ridichea neagră.

 

BENEFICII

 

Ridichea neagră, în primul rând, drenează ficatul, eliberându-l de toxinele acumulate din cauza excesului de grăsimi, zahăr, alcool, medicamente etc, elimină bilirubina din ficat, decongestionează căile biliare, reglând producția și fluxul bilei, curăță sângele, stimulează funcțiile hepatice, previne icterul, curăță tractul urinar și rinichii, reglează tensiunea arterială și colesterolul, curăță intestinele, combate constipația și previne astmul. Având un mare rol antioxidant, este un real ajutor și în tratamentul hepatitei de orice fel. Ridichea neagră are o acțiune puternică asupra calculilor biliari și renali, reușind să-i dizolve și apoi să-i elimine.

 

Ridichea neagră are în componență vitamina C, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B9, alături de sulf, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu, iod, seleniu, mangan și zinc. Datorită conținutului mare de vitamina C, ridichea neagră combate scorbutul și fortifică sistemul imunitar. Fiind o sursă importantă de fibre digestive, reglează tranzitul intestinal, previne indigestia, balonarea, meteorismul și tratează constipația. 

 

Ridichea neagră conține de asemenea, sulforafan, un compus cu proprietăți anticancerigene, care nu permite activarea celulelor canceroase în organism și care înmulțește enzimele care elimină din corp agenții cancerigeni, înainte ca aceștia să atace celulele sănătoase. Consumul de ridiche neagră, ține la distanță în special cancerul de colon, de prostată, cancerul ovarian, cancerul la stomac și cancerul la rinichi. Sulforafan are un rol important și în stoparea degradării și durerilor articulațiilor, astfel că ridichea neagră se recomandă și în caz de reumatism și gută, fiind și un foarte bun antiinflamator.

 

Este un remediu bun și în problema rahitismului, ea contribuind la fixarea calciului, optimizând creșterea și dezvoltarea copiilor. O cură cu ridiche neagră în sezonul rece, previne răceala și gripa. De asemenea, datorită conținutului de iod, ridichea neagră reglează excesul de hormoni tiroidieni în cazul hipertiroidismului. 

Și desigur, siropul de ridiche neagră, datorită faptului că fluidifică secrețiile bronșice și este un foarte bun antiinflamator și antiseptic, se recomandă în tuse productivă, răceală, gripă și bronșită.

 

SIROPUL DE RIDICHE NEAGRĂ

 

Din păcate, majoritatea siropurilor din comerț conțin foarte mult zahăr. De aceea mai sănătos este siropul de ridiche neagră făcut acasă, cu miere. Eu am scobit cu o lingură ridichea pe care o vedeți tăiată în poză și am umplut-o cu miere, dar nu până sus, pentru ca să aibe loc să-și lase sucul. Scobitura o voi completa cu miere, pe măsura ce siropul se bea. Pentru o cantitate mai mare de sirop, se pot folosi mai multe ridichi negre. Se spală fără să se curețe de coajă, se taie rondele nu foarte subțiri și se pun într-un vas care să nu fie de plastic sau de metal, după cum urmează: un strat de rondele, peste care se toarnă un strat de miere cât să le acopere, apoi se așează următorul strat de rondele, apoi din nou miere, până se termină rondelele, ultimul strat fiind de miere.

 

Se păstrează vasul acoperit în bucătărie ( adică nu la rece ) până când ridichile și-au lasat tot sucul și devin stafidite. Apoi se strecoară siropul obținut și se păstrează în frigider în recipente de sticlă, închise ermetic. Din acest sirop copiii de la 1-5 ani pot bea 2-3 lingurițe pe zi, copiii între 6 - 12 ani pot bea 4-5 lingurițe pe zi iar copiii peste 12 ani și adulții pot bea 3-4 linguri pe zi, într-o cură de 2-3 săptămâni. 

 

Pentru toată lumea acest sirop administrat chiar fără a avea vreo afecțiune, este un remediu excelent pentru fortificarea sistemului imunitar, mai ales acum, în perioada iernii.

 

RIDICHEA NEAGRĂ ÎN BUCĂTĂRIE

 

Există două soiuri de ridiche neagră: rotundă și alungită, ambele cu aceleași proprietăți. Ridichea neagră poate fi rasă sau tăiată fin pentru a fi folosită ca salată simplă cu puțin ulei de măsline, sare, piper și oțet de mere sau în combinații cu alte legume crude sau fierte. Se poate adăuga de asemenea și în ciorba de cartofi sau în ciorba de legume. O rețetă simplă și foarte sănătoasă este pasta de brânză cu ridiche neagră, care se poate face ușor: se amestecă 250 gr de brânză proaspătă de vaci cu jumătate de castravete lung tocat mic, jumătate de ridiche neagră rasă pe răzătoarea mare sau tăiată fin, o ceapă albă mică și un cățel de usturoi tocate fin, o linguriță de muștar, o priză de piper, una de curcuma, una de nucșoară și sare ( sare roz de Himalaya ar fi bine să folosiți ) după gust. Servită pe pâine prăjită este delicioasă. 

 

Ridichea neagră se poate depozita la fel ca morcovii. Dacă este curățată de frunze și ținută în nisip, se poate păstra în beciuri timp de până la șase luni.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Ridichea neagră promovează formarea sucului gastric, de aceea nu se recomandată în caz de aciditate mărită la stomac, ulcer gastric și duodenal, enterocolită, pancreatită acută sau în caz de alergie la ridiche neagră.

 

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0