Florile de soc

(Sambucus nigra L)


 

Socul a fost adesea plantat în jurul gospodăriei doar ca protecție împotriva spiritelor rele și împotriva loviturii de trăsnet, fiind considerat un copac de casă.

Celții considerau socul un arbore sacru iar în legendele germanice, flautele magice sunt făcute din lemn de soc.

În calendarul druidic, socul este al 13-lea arbore, care închide anul, reprezentând moartea și renașterea.

Triburile germane îngropau morții sub soc, lângă casă. Iar atunci când începea să crească o ramură de soc pe mormânt, era semn că persoana decedată a găsit pacea și liniștea veșnică.

Teutonii i s-au închinat socului și i-au oferit pâine, lapte și chiar bere. În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea oamenii își cereau iertare de la soc dacă totuși trebuiau să-l taie. Numai văduvele și orfanii puteau să taie socul fără să atragă nenorociri, pentru că ei erau deja marcați de moarte.

Legendele spun că arborele de soc este locuit de zâne și în momentul tăierii acestuia trebuie să se cânte, pentru ca zânele să poată evada din timp. Însă socul aflat lângă gospodărie, nu e bine să se taie, deoarece el protejează casa de duhurile rele. 

De asemenea se crede că Iuda după ce l-a trădat pe Hristos, s-a spânzurat de un arbore de soc. 

 

BENEFICII

 

Florile de soc detoxifică organismul, au proprietăţi antioxidante, stimulează imunitatea, au acțiune sudorifică, antitusivă, antiinflamatoare, antivirală și emolientă.  Datorită faptului că florile de soc provoacă o transpirație abundentă,  ele ajută la scăderea febrei, deci au și acțiune antifebrilă.

 

Ceaiul de flori de soc este un remediu eficient în tratamentul răcelilor, sinuzitelor, virozelor respiratorii,  gripei, infecţiilor bacteriene, amigdalitei și tusei, fiind un bun expectorant al secrețiilor bronșice.

 

Florile de soc conțin o cantitate mare de vitamina C și de vitamine din complexul B, fiind benefice și în perioadele de convalescență ale organismului.

 

Florile de soc sunt și diuretice și ușor laxative, fiind recomandate cu succes în tratamentul obezității și în curele de slăbire, deoarece elimină apa reținută în exces de organism și toxinele. Ele susțin activitatea intensă a rinichilor și previn formarea nisipului și pietrelor la rinichi.

 

Florile de soc reduc inflamația căilor respiratorii și elimină mucusul, combat durerile de cap,  stimulează digestia, normalizează tensiunea arterială, îmbunătățesc memoria, concentratrea și tonusul psihic.

  

Florile de soc elimină acidul uric din organism,  fiind un remediu foarte bun și în cazurile de gută. Datorită acțiunii antiinflamatoare pe care o au, florile de soc sunt benefice și în cazurile de artrită.

 

MOD DE FOLOSIRE INTERN 

 

Florile de soc se pot administra sub formă de infuzie, macerat la rece sau sublingual.

Infuzia se prepară dintr-o lingură de flori de soc uscate ( sau 3-4 linguri de flori de soc proaspete)  peste care se toarnă  250 ml de apă clocotită. Se acoperă timp de 10 minute apoi se strecoară și se poate bea. Se consumă maxim 3 căni pe zi.  

 

Maceratul la rece se prepară dintr-o lingură de flori de soc uscate ( sau 3-4 linguri de flori de soc proaspete) peste care se toarnă 250 ml de apa rece și se ține timp de 6 ore la temperatura camerei. Apoi se strecoară și se poate bea. Se consumă maxim 3 căni pe zi.

 

 Sublingual, florile de soc se administrează sub formă de pulbere. Florile de soc uscate se macină fin cu o râșniță electrică. Se ia câte o linguriță de 3 ori pe zi și se ține sub limbă timp de 15 minute, după care se înghite cu apă.

 

Cura cu flori de soc îndelungată se face cu pauze de 10 zile după fiecare 6 săptămâni de administrare. 

 

MOD DE FOLOSIRE EXTERN

 

Pentru afecțiunile gingiilor și inflamația gâtului,  se poate face gargară cu decoct din flori de soc, obținută astfel:  30 de grame de flori de soc uscate se fierb 5 minute în 500 ml apă,  apoi se acoperă vasul până se răcește decoctul. După ce se face gargară nu se bea/mănâncă nimic 30 de minute.

 

Cataplasmele cu flori de soc combat aspectul inestetic al pielii dobândit din cauza celulitei.

 

Băile locale cu infuzia sau maceratul de flori de soc, de 3-4 ori pe zi, reduc disconfortul care apare la nivelul venelor hemoroidale și  mucoasei anale.

 

 NOTĂ: Despre recoltarea și modul de conservare corect al plantelor de leac atunci când le culegem singuri, am scris detaliat aici. 

 

 

ÎN BUCĂTĂRIE

 

Din parfumatele flori de soc se face SOCATA, care pe mine mă duce cu gândul direct pe ulița copilăriei de la bunici.  😊

 Socata, pe lângă gustul putin acidulat și aromat al unei veritabile băuturi răcoritoare, conține toate proprietățile florilor de soc, specificate mai sus. În plus,  socata relaxează organismul și armonizează starea emoțională, fiind un remediu excelent pentru persoanele încordate, apatice, depresive.  Femeilor care alăptează, socata le crește lactația. 

 

 

SOCATĂ FĂRĂ ZAHĂR ȘI FĂRĂ DROJDIE

 

20 flori de soc mari se spală bine cu apă rece și se așează într-un borcan de sticlă de 5 litri.  170 grame de stafide se mixează la blender cu puțină apă rece, până se obține o pastă. Se toarnă pasta în borcan și se mai pun 2-3 lămâi bio, tăiate felii cu coajă cu tot, spălate bine în prealabil. Se umple borcanul până sus cu apă de izvor sau apă plată, se amestecă cu o lingură de lemn și se lasă la soare - pe pervaz, balcon, terasă etc, 2-3 zile, până când socata este acidulată atât cât vă place. Zilnic se amestecă de câteva ori cu lingură de lemn. Când socata este gata, după ce se strecoară se poate îndulci mai mult, cu sirop de arțar după gust. Se păstrează în frigider în sticle de sticlă. Se servește rece.

 

SOCATĂ CU MIERE ȘI DROJDIE

 

Într-un borcan de sticlă de 5 litri se pun 2 litri de apă rece de izvor sau apă plată, 500 grame de miere de albine, 5 grame de drojdie proaspătă și 2-3 lămâi bio, tăiate felii cu coajă cu tot, spălate bine în prealabil. Se amestecă bine până se dizolvă mierea. Se adaugă 20 flori de soc mari, spălate bine cu apă rece. Se completează borcanul cu apă până sus.  Se lasă la soare ( într-un loc însorit) 2 -3 zile și se amestecă zilnic dimineața și seara cu o lingură de lemn. Când socata devine acidulată este gata, se strecoară și se pune în frigider în sticle de sticlă. Se servește rece.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Intoleranță la soc. 

 

 

Autor: Plante de leac

 

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0