Anghinarea

(Cynara Scolynmis.L)


În mitologia greacă, Zeus s-a îndrăgostit de o frumoasă nimfă cu părul violet, pe nume Cynara, care însă, l-a tot respins. Zeus, la un moment dat, mânios că nimfa nu-i împărtășea iubirea, a transformat-o în anghinare. Frumoasa nimfă este amintită și în zi de azi, de numele științific pe care îl are anghinarea - Cynara Scolynmis.L., iar floarea mare pe care o face, amintește de părul frumos și violet al nimfei.

Această plantă uimitoare ca aspect și gust, a fost cultivată deja din antichitate de egipteni, greci și romani, fiind prezentă pe mesele de ospăț ca delicatese. În Evul Mediu, anghinarea a fost una dintre cele mai scumpe și mai gustoase alimente. Ea a fost introdusă în Anglia de regele Henric al VII-lea, iar regina Franței Catherine de Medici a fost atât de entuziasmată de anghinare, încât a fost dispusă de la început să plătească sume mari de bani, pentru a o putea consuma regulat. Până la Revoluția Franceză, anghinarea a fost considerată un semn de bogăție și noblețe. 

 

Din secolul al XVI-lea anghinarea a început să fie folosită ca afrodisiac. Abia de la jumătatea secolului al XX-lea i se recunosc marile virtuți terapeutice împotriva bolilor hepatice și biliare.

 

BENEFICII

 

Pentru a beneficia de proprietățile ei remarcabile, de la anghinare ar trebui să fie consumate toate părțile: frunzele, tulpina și florile. Ea conține substanțe amare - cinarină ( un puternic antioxidant), flavonoide, taninuri, enzime, inulina, provitamina A, vitaminele B, potasiu, magneziu, fier, calciu, sodiu, fibre.

 

Anghinarea are remarcabile acțiuni medicinale hepatice și metabolice.

REGENERAREA FICATULUI şi SCĂDEREA COLESTEROLULUI (hipolipemiant) sunt proprietăţile de bază ale acestei plante. Anghinarea scade nivelul lipidelor din sânge - colesterolul total, colesterol dăunător LDL și trigliceridele periculoase. Nivelul sanguin al colesterolului sănătos HDL crește, stabilindu-se un raport favorabil pentru colesterolul HDL-LDL. Anghinarea detoxifică ficatul afectat, susține producția de bilă si eliminarea ei. Asigură protecția ficatului, tonifierea lui, digestia grăsimilor și stimulează secreția de suc gastric. Deoarece consumul de anghinare scade trigliceridele, este recomandată în caz de sânge îngroșatateroscleroză și hipertensiune arterială. Previne de asemenea cu succes, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

 

Datorită conţinutului de inulină, anghinarea este un bun aliment și pentru diabetici, deoarece scade concentraţia de zahăr în sânge.

Anghinarea reîntinerește ţesuturile, prevenind astfel îmbătrânirea prematură. Ea are și un efect digestiv, depurativ şi eliminator al ureei din sânge, febrifug, tonic, laxativ şi aperitiv. Proprietățile digestive ale anghinarei o recomandă și în cazuri de balonare sau abuz alimentar. Efectul antioxidant al plantei protejează organismul împotriva cancerului.

 

Anghinarea, datorită conținutului de fibre pe care îl are, ajută la controlul greutății și la pierderea kilogramelor în plus. De asemena, elimină apa reținută în exces în țesuturi, prin efectul diuretic pe care îl are.

 

Anghinarea dezvoltă în organismul uman un efect de stimulare a metabolismului, care îmbunătățește starea generală de sănătate și calitatea vieții, prin creșterea eficienței metabolice.

 

ÎN BUCĂTĂRIE

 

Anghinarea este consumată des ca aperitiv sau salată, în special în Franța, Italia și Spania. 

Există mai multe tipuri de anghinare, dar toate la fel de gustoase și sănătoase. Anghinarea se oxidează foarte repede în contact cu aerul, de aceea atunci când se curăță în vederea preparării, se stropește cu suc de lămâie. Anghinarea se fierbe timp de 20 până la 45 de minute și de regulă, este servită cu vinaigrette.

Inimile de anghinare sunt cunoscute ca o delicatesă culinară. Ele pot fi proaspăt gătite sau se pot găsi în comerț murate sau în ulei de măsline cu ierburi mediteraneene.

Frunzele de anghinare se găsesc comercializate sub formă de ceai, comprimate, tinctură, extracte.

 

CONTRAINDICAȚII

 

În caz de obstrucție a ductului biliar și în caz de calculi biliari, anghinarea este interzisă. Nu se recomandă femeilor care alăptează, deoarece oprește lactația.

Intoleranță la anghinare.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0