TARTĂ Mr. PRESIDENT

 - CU GUTUI -

TARTĂ DE POST


 

MOD DE PREPARARE

 

 

📌 INGREDIENTE:

 

🤍 Aluat fraged

  • 330 gr făină
  • 100 ml ulei (ulei de rapiță am folosit eu)
  • 130 ml apă caldă
  • 8 gr praf de copt
  • un vârf de cuțit de sare

🤍 Umplutură:

  • 2 gutui mari
  • 500 ml fresh de portocale 
  • coaja rasă de la 2 portocale
  • 1 linguriță agar-agar (gelatină vegetală) pentru 200 ml suc

🤍 Decor:

  • sirop de arțar
  • scorțișoară

 

Prima dată am făcut aluatul: am pus toate ingredientele într-un bol și am amestecat cu o lingură de lemn până s-a format aluatul, apoi am frământat 2-3 minute doar. Am întins aluatul cu făcălețul și l-am pus în tava unsă cu puțin ulei. L-am întins frumos și pe margini. Eu am făcut această tartă într-o formă nu prea mai înaltă, cu diametrul 28 cm.

 

Am spălat gutuile și le-am feliat cu tot cu coajă, așa cum se vede în galeria foto.

Am pus într-o oală feliile de gutui, sucul de portocale (freshul) și coaja rasă de portocală și le-am dat în clocot până când gutuile s-au înmuiat puțin. Se poate adăuga acum zahăr dacă doriți, dar eu am preferat să nu pun. Am lăsat apoi feliile de gutui la scurs într-o sită. După ce s-au răcit și s-au scurs bine, le-am așezat în formă, peste aluat.

 

Am pus tarta în cuptorul preîncălzit la 200 de grade fără ventilație, timp de 40 de minute. 

 

După ce am scos tarta din cuptor am pregătit gelatina. În sucul de portocale în care au dat în clocot gutuile, am pus gelatina vegetală (agar-agar). Eu am folosit doar 200 ml din acest suc pentru că forma în care am făcut tarta nu e înaltă. Puteți folosi o formă mai înaltă și tot sucul rămas. În acest caz, stratul de gelatină va acoperi total gutuile. Am pus pe foc sucul cu agar-agar, deoarece gelificarea apare numai prin fierbere. Agar-agar este extrasă din alge marine roșii, are o putere de gelificare foarte mare, nu are gust și nici miros. Puteți folosi desigur și gelatina din porc, dacă nu țineți neapărat ca tarta să fie 100% din ingrediente vegetale. 

 

Am lăsat gelatina să se răcorească și apoi am turnat-o peste gutui. Înainte de servire, când tarta a fost complet rece, am stropit-o cu sirop de arțar și am pudrat-o cu scorțișoară.

 

Această tartă are gust galben de toamnă. E foarte aromată și minunată!! 💛💛💛💛

 

 

BENEFICII

 

GUTUIA conține multă vitamina C, Quercitină, amigdalină, potasiu, magneziu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan și fluor, flavonoide, tanini, acid tanic, acizi organici, proteine, fibre, carbohidrați și mucilagii.

 

Gutuia are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antialergice, antibacteriene, antivirale, anticancerigene, de detoxifiere, fiind un bun protector hepatic - combate afecțiunile hepato-biliare, are rol antidepresiv, reduce cu succes colesterolultensiunea arterială, îmbunătățește vederea, menţine constant nivelul de zahăr în sânge, vindecă infecții ale tractului respirator, ale căilor urinare, are efect expectorant, susține activitatea inimii, a sistemului digestiv, fiind recomandată în alergii, pentru detoxifierea de metale grele, în amigdalită, bronșită, în răceală, gripă, angină, emfizem pulmonar, răguseală, tuse productivă, inflamații ale mucoaselor, reflux gastroesofagian, colici intestinale, gastrită, ulcer, diaree cronică, dizenterie, hemoroizi inflamaţi, hepatite cronice, insuficienţă hepatică, în iritaţiile pielii, răni, arsuri, stări depresive, anxientate, cancer, tumori.

  

Printre fibrele conținute de gutui se află pectinele. Gutuia este considerată o „bombă” de pectine. Ele aparțin grupului de fibre solubile, care au un efect extraordinar de benefic asupra intestinului: au capacitatea de a se tranforma în gel, astfel că leagă cantități mari de apă, colesterol, acizi biliari, metale grele și apoi le elimină. Chiar și particulele radioactive, cum ar fi cesium -137, stronțiul sau plutoniul, se leagă de pectine și apoi sunt eliminate din organism. Pectinele promovează și creșterea bacteriilor benefice, iar microorganismele care cauzează diareea, pot fi suprimate.

 

Flavonoidele au activitate antioxidantă, iar cele conținute de gutui includ și QUERCETINA, care a fost deja numită în cercurile de cercetare, regina flavonoidelorQuercetina se află în coaja de gutui. În timp ce 100 de grame de coajă conține 18 miligrame de Quercetină, miezul conține numai urme din ea.   

Quercetina este folosită în tratamentul pacienților cu COVID ‐ 19, datorită acțiunii sale antiinflamatorii, anticoagulante și a proprietăților antivirale și antibacteriene pe care le are. Quercetina inhibă inclusiv tulpinile de gripă AH1N1, H3N2 și H5N1. Există și suplimente alimentare cu Quercetină ( în magazinele naturiste și în unele farmacii) care pot fi administrate și preventiv, pentru a susține funcția imunitară și răspunsul la inflamație, scăzând astfel riscul de infecții. 

 

Mai multe despre gutuie și Quercetină am scris aici.

Despre Melimelon, mierea cu gutui cu care se tratau grecii antici, am scris aici.

 

AGAR-AGAR, așa cum am spus mai sus, este gelatina vegetală, extrasă din alge marine roșii, descoperită în Japonia în jurul anilor 1600. Agarul este extras din structura de susținere a pereților celulari ai algelor și este eliberat numai prin fierbere, fiind insolubil în apă rece. 

 

Agar-agar conține mangan, magneziu, fier, calciu, zinc, vitamina E, K, B6, potasiu, cupru, seleniu, fibre și proteine. Gelatina vegetală agar -agar datorită fibrelor conținute are proprietăți laxative, ajută la vindecarea hemoroizilor, este benefică în cazurile de tulburări gastrointestinale, ulcere intestinale, reflux acid. Reduce pofta de mâncare, deoarece dă senzație de sațietate, fiind recomandată și în caz de obezitate. Gelatina vegetală agar-agar datorită cantității mare de mangan conținute este tămăduitoare în afecțiunile sistemului osos, reduce anemia și reglează glicemia.

 

Gelatina agar-agar înlocuiește cu succes gelatina animală și poate fi introdusă în alimentația copiilor de la vârste fragede. Gelatina agar-agar se găsește comercializată în magazinele naturiste dar și în supermarketuri, sub formă de pulbere sau fulgi.

 

SCORȚIȘOARA stimulează sistemul imunitar, este un puternic antibiotic natural, are proprietăți antibacterieneantivirale și antifungice

 

Scorțișoara este un adevărat leac pentru diabetici, având o triplă acțiune, de necontestat: reduce nivelul zahărului din sânge, stimulează și reglează secreţia de insu­lină a pancreasului și creşte receptivitatea organismului la insulină. 

 

Scorțișoara este și un mare arzător de grăsime, care ajută la stimularea metabolismului și reduce semnificativ nivelul de colesterol și de trigliceride.

 

Mirosul de scorțișoară crește concentrația, stimulează memoria și ține departe boala Alzheimer. Scorțișoara consumată zilnic, com­bate procesele degene­ra­tive de la nivelul creierului şi păstrează func­ţiile cognitive intacte, până la vârste înaintate.

 

Mai multe despre tipurile de scorțișoară existente și beneficiile lor, am scris aici.

 

SIROPUL DE ARȚAR se obține din seva care se extrage din arțar. Din 50 litri de sevă se obține cca 1 litru de sirop de arțar. Este un îndulcitor natural, cu multe beneficii pentru sănătate, care conține mulți antioxidanți, zinc, mangan, calciu, potasiu și fier. Siropul de arțar întărește sistemul imunitar, are proprietăți antiinflamatoare, reduce inflamația, menține sănătatea prostatei, încetinește procesul de îmbătrânire, hidratează pielea din interior.

 

 

 

 Poftă bună!  

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0