Pesto de leurdă


📌 INGREDIENTE:

  

  • 250 gr leurdă proaspătă
  • 50 gr semințe de pin crude
  • 2 linguri de fulgi de drojdie inactivă
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • sare roz de Himalaya după gust
  • piper negru proaspăt măcinat după gust

 MOD DE PREPARARE

 

Se spală bine leurda cu apă rece, se lasă puțin la scurs, se taie codițele și apoi se pune într-un vas împreună cu celelalte ingrediente (vezi galerie foto). Se pornește blenderul vertical și după ce totul devine omogen, se pune pesto într-un bol și se decorează după dorință pentru servire (eu am pus deasupra semințe de pin și flori de leurdă) sau se pune direct la frigider într-un borcan închis ermetic și se poate păstra timp de 1 lună. Se acoperă pesto din borcan cu un strat fin de ulei de măsline. Când se scoate din borcan cantitatea dorită, trebuie refăcută de fiecare dată pelicula de ulei. Pesto de leurdă este delicios întins pe pâine prăjită.

 

Poftă bună! 🧡

 

BENEFICII PESTO DE LEURDĂ

 

 

LEURDA, numită usturoi sălbatic sau usturoiul ursului, conține ca ingredient activ ALICINA, care se găsește și în usturoi și care are un efect puternic vindecător.  Alicina este o substanță volatilă, care se formează spontan cu ajutorul unei enzime, NUMAI atunci când SE MESTECĂ leurda  (și usturoiul) și are efecte multiple asupra organismului, având proprietăți antiviraleantibacteriene și antifungice de necontestat. Leurda conține de asemenea minerale (cu preponderență potasiu, magneziu, calciu), vitamine, fibre, proteine, uleiuri esențiale care detoxifică organismul și purifică sângele. Leurda are proprietăți depurative mult mai active decât usturoiul.

 

Datorită proprietăților anticoagulante, leurda previne apariția trombozei și tromboflebitei, deoarece fluidizează sângele. Curăță vasele de sânge, le conferă elasticitate, dizolvă plăcile de colesterol, previne accidentului vascular cerebral, ateroscleroza și atacul de cord.

 

Leurda îmbunătățește memoria, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, amețelile de dimineață, stările depresive, tensiunea la nivelul capului și stările de anxietate (frica) și de neliniște, previne stările de oboseală, durerile de cap şi palpitaţiile specifice asteniei de primăvară. Despre leurdă am scris mai multe👉🏻 aici. 

 

 

Puteți viziona și pe canalul meu de YouTube beneficiile leurdei, aici: 

Sau varianta scurtă (shorts) numită Minutul Vindecător, aici:

 

SEMINȚELE DE PIN provin din conurile unor specii de pini, care produc muguri comestibili. 

Semințele de pin conțin acid pinoleic, care scade colesterolul și reglează activitatea digestivă. Ele conțin și proteine, Omega 3 și Omega 9, o cantitate remarcabilă de vitamina E, alături de vitaminele B, A și K, mangan, zinc, fier și magneziu. Semințele de pin nu contin gluten.

Semințele de pin sunt antiinflamatoare și antioxidante, energizează organismul, previn îmbătrânirea precoce, previn declinul cognitiv, îmbunătățesc vederea, reduc risul apariției bolilor cardiovasculare, cresc imunitatea.

 

FULGII DE DROJDIE INACTIVĂ, numiți și parmezanul veganilor (datorită gustului asemănător), îmbunătățesc starea generală și rezistența organismului, reduc stările de oboseală, de slăbiciune și de surmenaj, reglează funcționarea sistemului nervoscombat stresul și depresia, armonizează starea emoțională. 

 

Fulgii de drojdie inactivă cresc nivelul de vitamine și minerale din organism, previn apariția cancerului, în special al celui de pancreas, reglează glucoza fluctuantă din sânge în cazul diabeticilor, reglează tensiunea arterială, scad colesterolul, cresc producția de globule roșii, asigură funcționarea optimă a ficatului, dau pielii un aspect sănătos, întrețin tonusul muscular, reglează tranzitul intestinal și oferă o senzație de sațietate care este binevenită celor care doresc să scape de kilogramele în plus. 

Mai multe despre fulgii de drojdie inactivă am scris 👉🏻 aici.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Pesto de leurdă nu trebuie consumat de mamele care alăptează pentru că substanțele active din leurdă pot schimba calitatea laptelui, provocând colici sugarului. 

 

Intoleranță la leurdă și semințe de pin. 

 

Persoanele care nu pot consuma usturoi pentru că le provoacă arsuri la stomac, pot tolera mult mai bine leurda.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0