Salcâmul

(Robinia pseudacacia L.)


 

Pe lângă frumusețea și parfumul magic al salcâmilor înfloriți, aceștia au un impresionant rol biblic, pe care aș dori să îl reamintesc pe scurt.

Cortul Sfânt numit și Cortul Mărturiei era un sanctuar mobil, un locaș de închinare folosit de evrei, din timpul lui Moise și până la zidirea Templului din Ierusalim.  Acest Cort Sfânt împreună cu Chivotul Legii (cufărul în care erau ținute Tablele Legii date de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai), au însoțit poporul evreu în pustiu și în Canaan, până când Solomon a construit din piatră, Templul din Ierusalim (exact după modelul Cortului Sfânt). 

Cortul Sfânt şi toate vasele şi obiectele lui au fost făcute exact după cerițele Domnului:

Atunci a grăit Dumnezeu cu Moise şi a zis:

Chivotul Legii să-l faci din lemn de salcâm: lung de doi coţi şi jumătate, larg de un cot şi jumătate şi înalt de un cot şi jumătate.

Să faci pârghii din lemn de salcâm şi să le îmbraci cu aur.

Să faci apoi masă din lemn de salcâm: lungă de doi coţi, lată de un cot, înaltă de un cot şi jumătate.

Iar pârghiile să le faci din lemn de salcâm, să le fereci cu aur curat şi cu ele se va purta masa.

Să faci apoi pentru Cort scânduri din lemn de salcâm, ca să stea în picioare.

Să faci apoi pârghii din lemn de salcâm: cinci pârghii pentru scândurile de pe o latură a Cortului. Şi s-o atârni cu verigi de aur pe patru stâlpi din lemn de salcâm, îmbrăcaţi cu aur şi aşezaţi pe patru postamente de argint.

Pentru perdeaua aceasta să faci cinci stâlpi din lemn de salcâm şi să-i îmbraci cu aur. La ei să faci verigi de aur şi să torni pentru ei cinci postamente de aramă.

Să faci un jertfelnic din lemn de salcâm, lung de cinci coţi, lat de cinci coţi. Jertfelnicul să fie în patru colţuri şi înălţimea lui de trei coţi.

Să faci pentru jertfelnic pârghii, din lemn de salcâm, şi să le îmbraci cu aramă.

Să faci de asemenea un jertfelnic de tămâiere, din lemn de salcâm.

Pârghiile să i le faci din lemn de salcâm şi să le îmbraci cu aur.”  Ieşirea Cap. 25 - 30

 

Și Arca lui Noe a fost construită tot din lemn de salcâm: ”Tu însă fă-ți o corabie de lemn de salcâm. În corabie să faci despărţituri şi smoleşte-o cu smoală pe dinăuntru şi pe din afară.” Facerea Cap. 6

 

Salcâmul, dincolo de duritatea și rezistența lemnului ( prezența din abundență a taninurilor îl face foarte rezistent și la putrezire, la atacul ciupercilor și al mucegaiurilor), ne oferă prin florile lui delicate și parfumate, multe beneficii și pentru sănătate.

 

BENEFICII

 

Așadar, splendoarea florilor de salcâm nu se oprește la mireasmă și aspect. Ele sunt vindecătoare, datorită prezenței în compoziția lor a flavonoidelor robinină și acaciină, a uleiului volatil, taninurilor, acidului cafeic şi acidului clorogenic.

 

Florile de salcâm datorită proprietăților antispastice, emoliente și alcalinizante pe care le au, contribuie în primul rând la buna funcţionare a aparatului digestiv. Ele combat hiperaciditatea gastrică și implicit tulburările gastro-intestinale, fiind recomandate cu succes în cazurile de gastrită, de ulcer gastric și duodenal, de reflux gastro-esofagian și de indigestii. Florile de salcâm reglează și tranzitul intestinal, fiind benefice și în caz de constipație. De asemenea, florile de salcâm combat arsurile resimțite în coșul pieptului și durerile de cap de origine gastrică.

 

Datorită proprietăților expectorante, antiinflamatorii și calmante pe care le au, florile de salcâm susțin și sănătatea plămânilor, fiind remedii cu rezultate imediate în astmul bronşic, bronşite, viroze respiratorii și tuse - inclusiv tusea convulsivă.

 

Florile de salcâm armonizează și starea emoțională, de aceea ameliorează stresul,  combat stările de furie, agresivitatea, anxietatea și insomniile. 

 

Extern, datorită proprietăților antimicotice, cu infuzie din flori de salcâm se pot face băi de șezut în caz de vaginită şi candidoză, 7 zile consecutiv. De asemenea, tinctura de flori de salcâm combate nevralgia dentară dacă se aplică cu un tampon steril pe gingie.

Există comercializate flori de salcâm sub formă de ceai, tinctură și ulei esențial. 

 

 

CUM SE CONSUMĂ FLORILE DE SALCÂM?

 

Florile de salcâm se pot consuma ca atare sau presărate în salate.

Ele se mai pot pune în aluatul de clătite sau ca decor pentru torturi și prăjituri.

Din florile de salcâm se face și dulceață, însă din cauza conținutului ridicat de zahăr al dulceții, eu prefer să le pun în miere de salcâm.  Umplu un borcan cu flori de salcâm proaspete, spălate și uscate de apă, peste care torn miere de salcâm. Borcanul se închide ermetic și se ține la loc răcoros. Se consumă ca mierea sau ca dulceața de salcâm. Este un deliciu!

Mierea de salcâm este antiseptică, calmează tusea, tratează astenia și nevrozele

diminuează aciditatea gastrică, calmează arsurile gastrice, fiind un pansament gastric ideal și în caz de ulcere.  Mierea de salcâm este un tonic ideal pentru copii, foarte bun în convalescență, deoarece întărește sistemul imunitar.  

 

CONTRAINDICAȚII

Intoleranță la florile de salcâm.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0