Proteinele

- responsabile pentru funcțiile vitale din  organism


 

Proteinele sunt substanțe organice macromoleculare prezente în celulele tuturor organismelor vii. Din punct de vedere chimic, proteinele sunt compuse din lanțuri de aminoacizi.  La rândul lor, aceşti aminoacizi sunt formaţi din atomi de carbon , oxigen, hidrogen şi azot.  

 

Proteinele pot conține 20 de feluri de aminoacizi, care se împart în două categorii: aminoacizi esențiali și aminoacizi neesențiali. Există 9 aminoacizi esențiali și 11 aminoacizi neesențiali. Diferența dintre cele două categorii este că organismul nostru poate produce singur cei 11 aminoacizi neesențiali, însă NU POATE PRODUCE cei 9 aminoacizi esențiali și de aceea, pe aceștia trebuie să îi luăm EXCLUSIV din alimentație.  Fără acești 9 aminoacizi esențiali NU se poate desfășura sinteza proteinelor necesare organismului. 

 

ATENȚIE!!

AMINOACIZII ESENȚIALI POT FI PRODUȘI NUMAI DE VEGETALE! Prin utilizarea AZOTULUI din atmosferă sau din sol, vegetalele produc aminoacizii esențiali, indispensabili oamenilor. Fiinţele din rangul animal NU SUNT CAPABILE să producă substanţe organice pornind de la elementele chimice care le constituie şi nu au altă alternativă decât să se hrănească cu plante sau cu alte animale care au mâncat vegetale. Aviz celor care întreabă veganii de unde își iau proteinele de înaltă calitate!   Proteina de înaltă calitate este compusă din toți aminoacizii esențiali, care sunt produși NUMAI DE VEGETALE și ca atare, doar prin intermediul vegetalelor se regăsesc și în produsele de origine animală. 

 

 Aminoacizii esențiali sunt și o sursă importantă de azot. O parte din aminoacizii esențiali nu sunt utilizați direct în sinteza proteică, ci participă la procesul prin care organismul asigură necesarul de glucoză în perioadele de înfometare (mai ales proteienele aflate în mușchi sunt convertite în glucoză - de aceea nu se face sport cu stomacul gol, pentru că scade masa musculară).

 

CE ROL AU PROTEINELE?

 

Nimic nu funcționează fără proteine: organismul are nevoie de proteine  pentru a supraviețui.  Toate celulele organismului nostru conțin proteine, ele fiind responsabile pentru funcțiile vitale din organism. Proteinele sunt vitale în procesul de reînnoire a celulelor, ceea ce le face deosebit de importante pe tot parcursul vieții și mai ales, odată cu înaintarea în vârstă, când nu trebuie neglijat aportul zilnic de proteine.  Proteinele susțin sistemul imunitar, stimulează metabolismul,  asigură transmiterea impulsurilor nervoase și transportul oxigenului în sânge,  au efect

anti-îmbătrânire - colagenul este format din blocuri de proteine. Proteinele formează tendoanele, oasele, cartilajele, mușchii, părul și unghiile,  alcătuiesc aproape toate enzimele, precum și unii hormoni, anticorpii sistemului imunitar etc. Dacă din alimentație lipsesc frecvent anumiți aminoacizi esențiali, echilibrul hormonal, sistemul imunitar, pielea, oasele etc. au de suferit.

 

Sportivii știu foarte bine că fără proteine nu există mușchi.  Furnizarea de proteine este necesară pentru a menține, construi și repara masa musculară existentă, după efort fizic. Societatea Germană pentru Nutriție (DGE) recomandă pentru creșterea musculară, de la  1,2 până la 1,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală, zilnic.  Pentru culturiști se recomandă un aport de proteine de 2,2 grame pe kilogram de greutate corporală. De asemenea DGE recomandă adulților sănătoși un aport zilnic de proteine de 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală, pentru a nu suferi de deficit de proteine. De exemplu, o persoană de 70 de kilograme ar trebui să consume 56 de grame de proteine pe zi.  

Persoanele în vârstă și cele bolnave au nevoie de 1,2 până la 1,5 grame de proteine pe kilogramul de greutate corporală pentru a menține mobilitatea articulațiilor și funcționarea mușchilor.

 

CARE SUNT CEI 9 AMINOACIZI ESENȚIALI

- rolul lor și câteva vegetale în care se găsesc-

 

1. Izoleucina - coagulează sângele, regenerează masa musculară, mesager al sistemului nervos central. Se găsește în soianuci de caju, migdale, alune, linte , fasole, mazăre, semințe de chia.

 

2. Leucina - crește masa musculară (construiește și păstrează mușchii) acționează ca un donator de energie, menține constant nivelul de glicemie. Se găsește în 

linte, soia, fasole, mazăre, semințe de dovleac, nuci , nuci de caju.

 

3. Lizina - favorizează diviziunea celulară și creșterea oaselor. În colaborare cu alți aminoacizi promovează formarea de colagen. Se găsește în avocado, semințele de dovleac, linte, năut, hrișcă, cereale integrale, făină de ovăz, pătrunjel, spirulina, tofu.

 

4. Metionina - antioxidant puternic, necesară în principal pentru producerea aminoacizilor neesențiali și pentru diferite procese metabolice.

Se găsește în nuci, smochine, orez integral, semințe de susan , soia, mazăre, legume cu frunze verzi (de exemplu spanac), broccoli.

 

5. Fenilalanina - este necesară pentru formarea diferiților hormoni printre care hormonii tiroidieni și adrenalina. Se găsește în soia, fasole, orez brun, morcovi, roșii,  nuci, germeni de grâu, spirulină, alune, migdale, quinoa, stafide, smochine, curmale, măsline, avocado.  Deficitul de fenilalanină, care este declanșat de malnutriție sau de stres prelungit, poate duce la creșterea sensibilității la infecții.

 

6. Treonina - calmează nervii, susține formarea oaselor, cartilajelor și formarea de anticorpi pentru a proteja sistemul imunitar. Se găsește în papaya , morcovi, spanac, semințe de cânepă, nuci, linte, castravete, smochine, avocado, quinoa, semințe de chia.

 

7. Triptofanul - calmant, îmbunătățește starea de spirit, deoarece organismul transformă acest aminoacid în serotonină - hormonul fericirii.  În plus, triptofanul promovează un somn odihnitor, deoarece excesul de serotonină este transformat în melatonină - hormonul somnului și secretul longevității.

Se găsește în: soia, nuci de caju, alune, năut, migdale, banane, spirulină, semințe de dovleac, pudră de cacao , fulgi de ovăz.

 

8. Valina - reglează nivelul zahărului din sânge și previne degradarea musculară. Se găsește în fulgi de ovăz, drojdie, spanac, broccoli, avocado, mere, afine, merișoare, portocale, caise, nuci, fasole.

 

9. Histidina - contribuie la dezvoltarea și menținerea de țesuturilor sănătoase. Se găsește în  soia, leguminoase, semințe de chia, hrișcă, cartofi.

 

Ciupercile shi-ta-ke și fulgii de drojdie inactivă conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali.

 

  PRECAUȚII

 

O alimentație care conține în exces proteine de origine animală ( carne, ouă, lactate), suprasolicită rinichii.  Excesul de aminoacizi de care organismul nu mai are nevoie, printre altele, este convertit în uree și excretat prin rinichi. Rinichii sănătoși nu sunt afectați de un exces de proteine. Însă, pentru a menține rinichii sănătoși pe termen lung este obligatoriu SĂ SE CONSUME MULTĂ APĂ ( vezi articolul despre apă aici), pentru a ajuta rinichii să elimine prin urină, ureea produsă.

Persoanelor cu afecțiuni renale li se recomandă restricționarea aportului de proteine de origine animală.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0