Armurariul

(Silybum marianum)


Armurariul sau ciulinul laptelui, este o plantă medicinală miraculoasă, care a fost descrisă pentru prima dată în anul 300 î.Hr. în Grecia antică, de naturalistul Thephrastos din Eresos.

 

Numele de CIULINUL LAPTELUI își are originea într-o legendă, care spune că atunci când Fecioara Maria a fugit cu pruncul Iisus in Egipt, s-a oprit să alăpteze lângă niște ciulini, iar pe frunzele lor a picurat din laptele sfânt, astfel că frunzele au rămas împodobite și în zi de azi, cu urme albe pe ele. O astfel de legendă este semnificativă, deoarece arată importanța și puterea vindecătoare a acestei plante.

 

 BENEFICII

 

FICATUL, organul nepereche tăcut, care îndeplinește singur peste 500 de funcții în organism, nu dă semnale evidente de boală și nici dureri, decât în stadiile finale. Vestea bună ar fi că ficatul este singurul organ care poate crește înapoi, el putându-se regenera complet, după o extirpare parțială. Legătura dintre ficat și armurariu este una evidentă, demonstrată științific și confirmată de rezultate: SILIMARINA conținută de fructele de armurariu, modifică structura membranei celulelor hepatice (hepatocite), astfel că pe de o parte, substanțele toxice (toxinele) nu mai pot penetra celulele hepatice, distrugându-le, iar pe de altă parte, componentele celulare importante, cum ar fi enzimele hepatice, nu mai pot părăsi hepatocitele deteriorate, și astfel nu se mai pierd. Silimarina recuperează ficatul după ce a fost deteriorat și acționează și ca agent de captare a radicalilor liberi - fiind considerat un antioxidant foarte puternic, rezultatul fiind stabilizarea și protejarea hepatocitelor prin prevenirea oxidării celulare.

 

Proprietatea armurariului de a regenera celulele hepatice, a fost cunoscută încă din Roma antică, când planta a fost folosită pentru a vindeca ficatul după excesele de alcool. Studiile și rezultatele clinice arată că armurariul stopează progresia unor afecțiuni hepatice, printre care și degenerarea ficatului gras. Armurariul împiedică depunerea grăsimilor în ficat, ajută la eliminarea substanţelor toxice din organism, regenerează ficatul, scade colesterolul şi trigliceridele.

 

Silimarina conținută de armurariu este un veritabil protector hepatic, vindecă ficatul, restimulează fuxul și circulația biliară, previne diabetul, scade glicemia, încetinește procesul de îmbătrânire. Pe lângă silimarină, armurariu mai conține substanțe amare, amine biogene, tanin, flavonoide, aminoacizi, vitamine (E, B, D, K), minerale (magneziu, potasiu, fier, mangan, calciu, seleniu, zinc, vanadiu, aluminiu, cupru, crom), acizi grasi Omega-6 și Omega-9 și o cantitate mare de proteine.

 

Ficatul deteriorat se poate regenera mai repede cu ajutorul armurariului, el fiind considerat cel mai puternic remediu natural pentru ficat. Utlilizarea silimarinei extrase din armurariu ca antidot în otrăvirea cu ciuperci tuberculoase, a redus mortalitatea cu 12%.

Armurariul are efect antitoxic, regenerativ, antioxidant, antifungic, antidepresiv, având capacitatea de a înhiba creșterea tumorală și de a activa sistemul imunitar. Cei care consumă armurariu frecvent, au un risc scăzut până la zero, de a face cancer de orice fel!

Armurariul se folosește ca remediu în steatoză hepatică (ficat gras), hepatită virală A, B si C, icter, insuficiență hepatică, ciroză hepatică (împiedică fribrozarea ficatului), dischinezie biliară, litiază biliară, otrăvire cu ciuperci toxice, intoxicație cu metale grele, alcoolism ( nu tratează dependența însă susține ficatul și activitatea nervoasă, recuperând reflexele și coordonarea normală, diminuând tremurul membrelor și alte simptome specifice bolii ).

 

CUM ÎL FOLOSIM?

 

De la armurariu se consumă fructele (arată ca niște semințe) , care trebuiesc zdrobite sau măcinate, înainte de folosire.  Se administrează sublingual, sub formă de infuzie sau macerat la rece.

 

Sublingual: - se macină fructele de armurariu fin cu o râșniță electrică, se ia câte o linguriță rasă de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol și se ține sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.

 

Infuzie: - se adaugă 250 ml de apă clocotită peste o lingură cu fructe de armurariu zdrobite și se lasă timp de 15 minute într-un vas acoperit, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol, 3 căni pe zi, cu 30 minute înainte de mesele principale.

 

Macerat la rece: - peste o lingură cu fructe de armurariu zdrobite se adaugă 250 ml de apă rece și se ține timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol, 3 căni pe zi, cu 30 minute înainte de mesele principale.

 

Armurariul se găsește comercializat sub formă de fructe, tinctură, comprimate, capsule sau ulei presat la rece.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Armurariul nu are efecte secundare, se poate folosi atât pe timpul sarcinii cât şi pe timpul alăptării.

 

Extrem de rar, la supradozare, s-au semnalat scaune diareice şi eventual hipertensiune arterială.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

  

 

Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0