Tartă Cleopatra

- CU MERE, PERE, SMOCHINE, NUCI ȘI AFINE-

-TARTĂ DE POST-


Am numit această tartă Cleopatra, regina Egiptului Antic care mânca zilnic smochine la sfatul medicilor și tămăduitorilor ei personali, care cunoșteau beneficiile acestor fructe asupra sănătații și a frumuseții. 😋

 

📌 INGREDIENTE:

 

🤍 Aluat fraged

  • 330 gr făină
  • 100 ml ulei (ulei de rapiță am folosit eu)
  • 130 ml apă caldă
  • 8 gr praf de copt
  • un vârf de cuțit de sare

🤍 Umplutură:

  • 4 mere
  • 4 pere
  • 4 plicuri cu zahăr vanilat
  • griș pentru tapetat aluatul
  • scorțișoară după gust 
  • 4-5 nuci
  • 1 smochină proaspătă

🤍  Decor:

  • afine congelate
  • sirop de arțar

 🤍  Pentru servire (opțional):

  • smochine proaspete

MOD DE PREPARARE

 

 

Prima dată am făcut aluatul: am pus toate ingredientele într-un bol și am amestecat cu o lingură de lemn până s-a format aluatul, apoi am frământat 2-3 minute doar. Am întins aluatul cu făcălețul și l-am pus în tava unsă cu puțin ulei. L-am întins frumos și pe margini. Eu am făcut această tartă într-o formă mai înaltă, cu diametrul 26 cm. Peste aluatul întins în tavă am presărat griș. Vezi foto. 

 

Am curățat merele de coajă și le-am ras pe răzătoarea de castraveți. Am pus merele astfel rase peste aluat și deasupra am presarat zahărul vanilat și multă scorțișoară. Deasupra am pus perele nedecojite și tăiate cubulețe. Perele mele au fost foarte zemoase și dulci.

Peste pere am așezat smochina feliată și nucile. 

 

Am pus tarta în cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 40 de minute. După expirarea timpului, am oprit cuptorul și am mai lăsat tarta în cuptor încă aproximativ jumătate de oră, ca să se evapore sucul care ieșise pe marginea interioară a tartei. Dacă nu folosiți fructe foarte zemoase, cred nu mai este necesar să mai țineți tarta în cuptorul oprit. Vă orientați la fața locului. 😋 Am scos apoi tarta din cuptor și când s-a mai răcorit am decorat-o cu afine de pădure congelate. Apoi am lăsat-o să se răcească complet. Tarta se taie doar când e rece complet. Am servit feliile de tartă picurate cu sirop de arțar și alături cu smochine proaspete. Este absolut fabuloasă! 🧡 Combinația de fructe dulci și zemoase și mireasma de vanilie și scorțișoară se îmbină perfect cu gustul nucilor coapte și a afinelor acrișoare. Un deliciu! 🧡

 

Tot ce am povestit aici puteți vedea mai jos în galeria de imagini. După galerie, puteți citi și beneficiile. 

BENEFICII

 

MERELE coapte sunt foarte bine tolerate de cei cu sensibilitate la stomac și combat arsurile gastrice și diareea.

Merele conţin o cantitate mare de fibre solubile (5 grame), scad colesterolul, controlează nivelul de insulinădetoxifică organismul, reduc riscul apariţiei afecțiunilor respiratorii, scad mucusul, promovează sănătatea inimii și previn multe tipuri de cancer.

  

PERELE întăresc sistemul imunitar, stimulând formarea și mobilitatea celulelor albe din sânge, care au un rol vital în organism, deoarece asigură protecţia împotriva infecţiilor. Fibrele din pere stimulează secreția sucurilor gastrice și astfel alimentele pot fi mai bine digerate. Perele ajută și la reglarea mișcărilor intestinale și în consecință, împiedică constipația și curăță colonul. O cantitate excesivă de acid biliar în intestine poate crește riscul de a dezvolta cancer de colon și diferite probleme intestinale. Fibrele perelor reduc cantitatea de acid biliar din intestin și astfel riscul de a dezvolta cancer de colon scade. 

 

De asemenea, consumul de pere poate reduce riscul de cancer esofagian și de cancer la sân. Fibrele au un efect benefic și asupra inimii. Ele pot reduce colesterolul rău din sânge prin legarea sărurilor biliare și apoi excreția lor din organism. 

Perele sunt o sursă excelentă de potasiu, care este unul din mineralele inimii, cu efect vasodilatator. Așadar, perele nu doar că scad tensiunea arterială, dar pot și să prevină formarea de cheaguri de sânge, scad riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, ateroscleroză, atac de cord sau accident vascular cerebral. Pot reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 50%.

Mai multe despre pere am scris aici.

 

SMOCHINELE proaspete conțin mai puține calorii decât cele deshidratate. Ele au conținut ridicat de antioxidanțifibre vegetale, de potasiu, calciu și fier și au numeroase beneficii pentru sănătate: reglează tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge, promovează digestia, combat constipația și balonarea, alungă insomnia și mențin pielea sănătoasă și frumoasă.

 

NUCILE conțin o combinație perfectă de grăsimi sănătoase, proteine, minerale, vitamine, fibre și peste 20 de aminoacizi, care în primul rând hrănesc creierul și mențin inima sănătoasă. Nuca conține 60% grăsimi cu un nivel ridicat de acid alfa-linolenic. Acesta este un acid gras OMEGA-3, care menține profilactic inima sănătoasă și curăță colesterolul depus pe vasele de sânge. Nucile conțin și multă arginină - un aminoacid care contribuie la regenerarea ficatului, la susținerea funcțiilor hepatice și menține tonusul vascular. Nucile conțin și o cantitate impresionantă de vitamina D și de vitaminele A, B1, B2, B3, vitamina P și vitamina C. Iodul prezent mai ales în nucile verzi, este indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni, tratând problemele glandei tiroide generate de lipsa iodului - gușă endemică și manifestările clinice de hipotiroidie. Iodul este un agent bactericid și virucid, un foarte bun dezinfectant. El poate combate și viermii intestinali. Pe lângă iod, nucile conțin fier, potasiu, fosfor, magneziu și zinc. 

Mai multe despre nuci am scris aici.

 

AFINELE conțin cantități impresionante de antioxidanți, vitamine și minerale, proteine și fibre, care protejează sistemul cardiovascular, susțin sistemul imunitar și tractul urinar, previn diabetul și îmbunătățesc vederea, combat depresia și ajută memoria. De asemenea, afinele reduc riscul de cancer și inhibă dezvoltarea celulelor canceroase

 

SIROPUL DE ARȚAR se obține din seva care se extrage din arțar. Din 50 litri de sevă se obține cca 1 litru de sirop de arțar. Este un îndulcitor natural, cu multe beneficii pentru sănătate, care conține mulți antioxidanți, zinc, mangan, calciu, potasiu și fier. Siropul de arțar întărește sistemul imunitar, are proprietăți antiinflamatoare, reduce inflamația, menține sănătatea prostatei, încetinește procesul de îmbătrânire, hidratează pielea din interior.

Poftă bună!🧡  

 

Autor: Plante de leac

 

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0