Beneficiile POSTULUI


 

De ce este POSTUL atât de minunat?

 

Pentru că postul este o jertfă personală și totodată un schimb. Lași patima, iei virtutea. 😇 Jertfim plăcerile și patimile noastre și dobândim sănătate sufletească și trupească. Pentru că atunci când te restrângi de bună voie, când renunți singur la plăcerile și patimile tale, înseamnă că pui sufletul mai presus de tot ce este lumesc și nu mai este necesar să fii îndreptat din exterior, prin oamenii și evenimentele din viața ta. 

 

Dacă omul se nevoiește să țină post, înseamnă că renunță de bună voie la plăcerile și patimile sale și va primi în schimb energie divină, harul care vindecă tot. Dar pentru asta nu este suficient să renunțăm la carne, ouă și produse lactate ci trebuie să renunțăm și la năravuri. 😊 Și nici asta nu este de ajuns. Pentru că acolo de unde am scos răul, trebuie să punem binele, ca să nu rămână locul gol. Astfel că nu este suficient să ne abținem să fim răi, ci trebuie să fim buni și să facem faptele binelui. Și poate că cea mai mare dintre toate faptele binelui este milostenia. Pentru că milostenia nu este doar materială ci și spirituală. Milostenie nu este doar atunci când dăruiești o hainuță, bănuți sau mâncare unui sărac ci și când renunți la timpul tău prețios pentru a fi de folos altuia, pentru a ajuta cu o vorbă bună, pentru a mângâia, pentru a încuraja, pentru a susține, pentru a îndruma sau doar pentru a asculta pe cineva care are nevoie. Milostenia spirituală acoperă nevoia sufletului, de aceea nu trebuie uitată.

 

Așadar, nu este atât de greu să treci pe o alimentație exclusiv vegetală în timpul postului, pe cât este de greu să renunți la tine.

Poate că ați observat că la fiecare început de post, oamenii religioși își cer iertare unii altora. De ce fac asta? Deoarece ei știu că mândria este o ,,inflamaţie” a sufletului, cum frumos spune Sfântul Ioan Gură de Aur și din ea se nasc restul patimilor existente. ”Atacând” direct mândria, omul pune început bun postului. Când devii conștient de patima mândriei și vrei să lupți cu ea, începi prin a-ți cere iertare și a ierta din toată inima pe cei care ți-au greșit într-un fel sau altul, pe cei care te-au jignit, pe cei care te-au nedreptățit, pe cei care te-au dezamăgit etc etc. De exemplu și lipsa reacției atunci când suntem jigniți și faptul că alegem să nu ne mai supărăm pe nimeni și pe nimic, reprezintă tot o renunțare la mândrie, care de multe ori se manifestă atât de subtil încât omul nici nu e conștient că o are. Așadar, opusul mândriei este smerenia. 

 

Odată cu intrarea în post, e bine să înmulțim și rugăciunea. Și chiar dacă ne lipsește timpul pentru rugăciunile lungi, le avem pe cele scurte: rugăciunile zilnice de mulțumire, de recunoștință, spuse cu propriile cuvinte, alături de rugăciunea inimii 💖Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-mă pe mine păcătosul 💖, rostită cât de mult se poate, până intră în obișnuință și coboară din minte în inimă - unde se rostește singură, sunt ajutor prețios și de neegalat pentru suflet și implicit pentru trup. 

 

 

Beneficiile POSTULUI asupra organismului

 

 

Cele mai importante beneficii ale postului asupra organismului sunt următoarele:

  • elimină toxinele (detoxifiere) și purifică sângele;
  •  accelerează procesele de vindecare chiar și în bolile grave;
  • reduce colesterolul si trigliceridele;
  • tratează constipația;
  •  îmbunătățește starea mentală, claritatea gândirii, puterea de concentrare și memoria;
  • scade nivelul radicalilor liberi din organism, responsabili cu declanșarea bolilor grave (am scris despre asta aici);
  • crește energia organismului și combate oboseala, chiar și pe cea cronică;
  • scade riscul aparitiei cancerului și tumorilor;
  • reduce semnificativ depozitele de grăsime din organism, fiind recomandat în obezitate;
  • stimulează regenerarea la nivel celular, având efect de întinerire;
  • intensifică vitalitatea organismului și asigură longevitatea; 
  • resetează imunitatea, organismul devenind mult mai rezistent în fața factorilor patogeni.

 

Câteva recomandări pentru ca alimentația de post să fie cu adevărat vindecătoare

 

  1. fructele și legumele să fie consumate cât de des se poate, în stare crudă;
  2. nucile, alunele, migdalele, semințele să fie consumate crude, adică să nu fie sărate și prăjite;
  3. să se consume minim 2 litri de apă pe zi ( despre beneficiile consumului de apă și despre bolile care apar din cauză că omul nu bea apă suficientă, am scris aici);
  4. preparatele de post să fie cât mai simplu și rapid gătite (fără prăjeli și fără fierbere îndelungată) și să fie diversificate: varzăfasole, mazăre, năut, soia, dovleac, ciuperci, ceapă, usturoi, morcovi, sfeclă roșie, țelină, pătrunjel, păstârnac, dovleac, gulii, spanac, ridiche neagră, cartofi albi și cartofi dulci, broccoli, măsline, zucchini, orez, mălai, cereale etc
  5. chiar dacă nu vă stă în obicei, beți măcar 1 cană de ceai zilnic. Puteți alege unul dintre aceste ceaiuri sau mai multe, prin rotație, în funcție de preferințe sau de afecțiunile pe care le aveți: ceai de păpădie (beneficiile aici), coada-șoricelului (beneficiile aici ), gălbenele ( beneficiile aici), mușețel (beneficiile aici), cicoare ( beneficiile aici ), flori de soc ( beneficiile aici), sunătoare ( beneficiile aici ), urzică ( beneficiile aici ), salvie ( beneficiile aici ), anghinare ( beneficiile aici ), cimbru ( beneficiile aici ), rostopască ( beneficiile aici ), sânziene ( beneficiile aici ), măceș ( beneficiile aici ), păducel ( beneficiile aici ), lavandă (beneficiile aici ). În paranteze am pus linkuri care fac trimitere la articolele mele despre plantele respective. 
  6. dacă nu puteți renunța la zahăr pe perioada postului, măcar să reduceți semnifivcativ cantitatea. Ideal ar fi ca zahărul să fie înlocuit cu miere, sirop sau pastă de curmale ( despre curmale am scris aici ) sau cu sirop de arțar.
  7. măcar de 2- 3 ori pe săptămână să mâncați terci de ovăz, făcut cu apă sau cu lapte vegetal. Rețeta și beneficiile le-am scris aici.
  8. evitați produsele cu eticheta”de post” dacă nu conțin doar ingredinte naturale.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

 

 

 Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuiți mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0