Salvia

(Salvia officinalis)


Salvia din fotografii am admirat-o în Toscana. Știind că este una din plantele Maicii Domnului, despre care se spune că dacă o ai în grădină ești protejat de rele, ai viață lungă și ferită de boli, am fost tare bucuroasă să o găsesc și în curte la prietena mea.

 

Numele latin al salviei provine din cuvântul „salvare” și înseamnă „a vindeca”, „a însănătoși”, „a salva”. Fiind și mirodenie și medicament în același timp, salvia își face lucrarea și fără să știi. 

 

 

Salvia este folosită deja din Egiptul antic, ca remediu împotriva bolilor abdominale, a durerilor de dinți, a mușcăturilor de șerpi și a astmului. Părintele medicinei, Hipocrate, i-a lăudat proprietățile hemostatice, revigorante, calmante și vindecătoare. Medicul, farmacologul și botanistul grec Dioscorides, a scris despre salvie în Enciclopedia sa care descrie plantele medicinale, recomandând-o ca remediu pentru ulcere, travaliu, răgușeală, tuse, ficat, splină și uter.

 

În anul 1688, medicul și teologul german Paullini din Augsburg, a scris o monografie de 414 de pagini despre salvie, încercând să cuprindă tot miracolul și puterea vindecătoare din ea.

 

În secolul al IX-lea, călugărul și scriitorul german Walafrid Strabo, viețuitor al mănăstirii aflate pe insula Reichenau, a început manuscrisul său "Hortulus"- despre plantele de grădină destinate vindecării, tocmai cu salvia: "Salvia în primul rând luminează, este dulce în miros, semnificativă în putere și utilă ca o poțiune; ea este vindecătoare în majoritatea bolilor oamenilor și rămâne întotdeauna tânără și verde.”

 

În Evul Mediu, salvia împreună cu cimbrul, rozmarinul și lavanda, a avut un rol major în lupta împotriva ciumei, a dezinteriei și a ulcerelor cutanate intrate în putrefacție. De asemenea, salvia a fost folosită pentru combaterea mâncărimii, a problemelor urinare, a pneumoniei, a frigurilor, a crampelor, a agitației nervoase și a durerilor din corp. Pentru asta s-au folosit părți individuale din plantă (frunze, flori sau tulpini), dar și combinații ale salviei în oțet, vin sau în apă ( ceai ).

 

Plantele puternic mirositoare au fost întotdeauna folosite și în scopuri ritualice ca plante protectoare. În Evul Mediu casele erau împodobite cu salvie pentru a scoate vrăjitoarele, dracii și fantomele din ea. Și în zilele noastre, multe culturi mai produc tămâie cu salvie, care datorită efectului antibacterian si purificator al salviei, curăță spațiile unde au zăcut bolnavi.

 

Salvia cuprinde peste 900 de specii, iar Salvia officinalis are de asemenea, diverse subspecii și este considerată o plantă magică de ordinul întâi. Salvia divinorum, care este nativă în Mexic și are proprietăți halucinogene.

 

BENEFICII

 

Datorită conținutului mare de tanini și substanțe amare, flavonoide și acid rosmarinic, vitamine și minerale, salvia are efect astringent, antiseptic, antiinflamator, antibacterian, antidiareic, antiviral, antitumoral, fiind una din cele mai importante plante de leac.

 

Salvia menține sănătatea sistemului digestiv, atenueazã procesele de fermentație din intestin, favorizeazã eliminarea gazelor, tratează colitele, enterocolitele, colitele de fermentație, indigestia, balonarea, dischineziile biliare -susține producerea și eliminarea bilei, durerile abdominale, inflamaţiile mucoaselor (stomatite, gingivite, faringite, amigdalite), bronșitele, rinitele, răceala și gripa, astmul și bolile respiratorii cu secreții abundente, anxietatea, tulburările de memorie, stresul; crește capacitatea de memorare, reduce surmenajul psihic și intelectual, combate astenia, stările de nervozitate excesivă, dismenoreea, tulburările menopauzei, ciclul menstrual neregulat și abundent - deoarece susține funcționarea normală a sistemului hormonal feminin.

 

Salvia e bună și pentru diabetici, deoarece are efect hipoglicemiant, sporind receptivitatea organismului la insulină. Salvia este folosită ca remediu naturist și în cazul cancerul de colon și de sân, previne tumorile tubului digestiv, combate formarea cheagurilor de sânge, fiind folosită pentru prevenirea și tratamentul infarctului miocardic.

 

Extern, cataplasmele cu salvie tratează rănile care se vindecă greu. Salvia elimină mirosul neplăcut și transpirația abundentă, fiind cel mai renumit inhibator al transpirației provocată de distoniile neurovegetative şi de menopauză.

 

Datorită efectului antiinflamator și antibacterian, salvia este folosită în unele produse cosmetice naturale, ca remediu împotriva pielii uleioase, grase și încărcate, deoarece stimulează reglarea producției excesive de sebum, curăță pielea și luptă împotriva bacteriilor care sunt asociate cu coșurile și petele.

 

SALVIA ÎN BUCĂTĂRIE

 

Gustul aromat al frunzelor și florilor de salvie, ușor amare și picante, este foarte variat în funcție de specie. Există salvie care are aromă de ananas, eucalipt, guava, piersică, pepene galben sau chiar de marțipan. 

 

În bucătăria italiană salvia are un loc special. Una dintre cele mai simple rețete sunt frunzele de salvie învârtite în unt ( untul de salvie). Untul este topit într-o tigaie, apoi se pun frunzele proaspete și se amestecă 1-2 minute la foc mic. Untul de salvie este excelent cu paste sau gnocchi.

 

Folosită în preparate care conțin pește, carne de pui, carne de porc, în supe și în sosuri de brânză, salvia oferă o savoare de neconfundat.

Există comercializate frunze proaspete sau uscate de salvie pentru folosirea în bucătarie și comprimate, capsule, tinctură, ulei, ceai, alifie, creme, pentru tratamente naturiste interne sau externe.

 

!ATENȚIE! Uleiul esențial de salvie contine neurotoxina Thujon, de aceea trebuie evitat consumul pe perioade lungi de timp.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Salvia conține compuși asemănători estrogenilor care pot afecta negativ sarcina și pot opri fluxul de lapte al mamei care alăptează. De aceea este interzisă femeilor gravide și a celor care alăpteaza, fiind însă folosită cu succes atunci când se dorește înțărcarea.

Se recomandă a nu se depăși dozele specificate pe produsele din salvie și a se respecta contraindicațiile menționate de producători.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0