Chimenul negru

(Nigella sativa L.)


Leacul faraonilor pentru durerile de cap și de dinți, pentru răceli și infecții, pentru o digestie bună după mesele îmbelșugate sau pentru orice stare de rău din cauze necunoscute, era chimenul negru.

 

Rapoartele istorice despre utilizarea chimenului negru datează din vremea faraonului Tutankhamon (anii 1332-1323 î.Hr.) , cunoscut și ca Regele Tut. În mormântul său au fost găsite cca 5000 de obiecte, printre care vase de ceramică cu vin și multe recipiente cu ulei de chimen negru.

 

Reginele Egiptului Nefertiti și Cleopatra se scăldau în ulei de chimen negru pentru frumusețea și strălucirea pielii. 

 

În Islam se foloseau semințele de chimen negru pentru tratarea malariei, a leprei, a mușcăturilor de șerpi veninoși, în bolile pulmonare, în parazitozele intestinale, în dureri de cap și de dinți. Profetul lor Mohamed spunea că ”în aceste boabe negre se află vindecare pentru toate bolile, în afara morții”.

 

Prima publicație de specialitate în care este consemnat chimenul negru a apărut în anul 1753, în lucrarea Species Plantarum scrisă de părintele taxonomiei Carolus Linnaeus - botanist, medic și zoolog de origine suedeză. 

 

Florile Nigella sativa cunoscute și sub denumirea de negrilică sunt mari și delicate, cu formă stelată, cu 5 petale colorate de la alb-cenușiu până la albastru, în funcție de varietate. La maturitatea florii se formează fructele, care sunt asemănătoare unei capsule și adăpostesc fiecare semințe mici și negre de chimen.

 

Florile au un parfum aromat puternic, cu miros care amintește de anason, nucșoară, oregano și piper. Semințele au un gust ușor amar la început, dar apoi dezvoltă o aromă picantă care este însoțită de o notă dulce de nucă.

  

 BENEFICII

 

 

Chimenul negru are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene, antimicotice, antiseptice, antitusive, bronhodilatatoare, antialergice, digestive și antispastice, fiind în același timp și un tonic general

 

Chimenul negru are și proprietăți anticonvulsive, reducând semnificativ manifestările epileptice la copii.

De asemenea, chimenul negru scade tensiunea arterială, are efect benefic asupra căilor respiratorii, are efect antiasmatic, stimulează respirația și combate eficient durerile de gât.

 

Chimenul negru are și efect analgezic și scade nevoia de a lua medicamente chimice pentru durere.

Totodată tratează dependența de opiu și de morfină, ameliorează consecințele intoxicației cu plumb și ajută recuperarea după infarct.

 

Chimenul negru reduce glicemia și micșorează rezistența la insulină, contribuie la regenerarea insulelor pancreatice, previne deteriorarea rinichilor asociată diabetului și este eficient în combaterea bacteriei Helicobacter Pylori, a Stafilococului Auriu și a infecției cu candida. De asemenea, ajută digestia și reduce gazele și durerile abdominale

 

Chimenul negru stimulează puternic sistemul imunitar, fiind recomandat în cazurile de răceală, gripă, tuse de orice fel, bronșită, sinuzită și în perioadele de convalescență.

 

Chimenul negru conţine timochinonă, o substanță activă cu efect antitumoral remarcabil, care distruge fără efecte secundare celulele canceroase ale colonului, ale sânuluiale creierului, ale pancreasului și ale colului uterin. Efectele benefice ale chimenului negru se observă și în tratamentul leucemiei, a bolilor autoimune și a paciențior cu HIV

  

Uleiul din semințe de chimen negru conține peste 100 de ingrediente extrem de importante, printre care o cantitate mare de acizi grași polinesaturați, cum ar fi acidul linoleic și acidul gamma-linolenic (acizi grași omega-6), precum și uleiurile esențiale nigelon și carvone. Acidul linoleic, un acid gras omega-6, este de două ori nesaturat și reprezintă aproximativ 50-60% din uleiul de chimen negru.  Acesta reduce absorbția grăsimilor, accelerează metabolizarea lor și eliberarea lipidelor în circulația sanguină. Reduce apetitul, participă la menținerea masei musculare, reduce inflamația din corp, scade colesterolul ”rău” (LDL)  și crește nivelul colesterolului ”bun” (HDL), distruge paraziții intestinali.

 

Așadar chimenul negru reglează pofta de mâncare și metabolismul, fiind un aliat important în lupta cu kilogramele. Chimenul negru previne formarea calculilor renali, îmbunătățește memoria, previne bolile cardiovasculare, stimulează producția de interferon natural, are efecte afrodisiace, stimulează lactația la lăuze, previne infecțiile, alergiile și bolile cronice.

  

Extern, uleiul de chimen negru previne îmbătrânirea prematură a pielii, petele pigmentare, hidratează pielea și reduce ridurile, este benefic pentru tenul uscat și sensibil și de asemenea, pentru tenul acneic, datorită proprietăților antiseptice și antiinflamatoare pe care le are. În tratamentul eczemelor și a psoriazisului, uleiul de chimen reduce inflamația și senzația de mâncărime

 

Pentru tratamentele afecțiunilor grave menționate în articol se folosește uleiul din semințe de chimen negru, deoarece o cantitate mică de ulei are o concentrație foarte mare (pentru a obţine 500 ml de ulei presat la rece sunt necesare cca 6 kg de seminţe). Se găsește comercializat în magazinele naturiste ulei de chimen negru în sticluțe cu picurător sau în capsule gelatinoase. Modul de administrare este scris de fiecare producător pe ambalaj sau în prospect.

 

 

ÎN BUCĂTĂRIE

 

 

Semințele de chimen negru se pot presăra pe salate, sandwichuri etc. În bucătăria orientală, semințele de chimen negru sunt folosite ca și condiment în aluaturi, în prăjituri și produse de patiserie, în brânzeturi și la murături.

 

Semințele de chimen negru se folosesc și pentru aromatizarea oțetului, în felurile de mâncare care conțin conopidă sau gulie și în supele cremă de legume. Măcinate împreună cu semințe de muștar, dau o aromă minunată mâncărurilor care conțin carne tocată.

 

 

 

CONTRAINDICAȚII

 

Intoleranță la semințe de chimen negru.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0