Păducelul

(Crataegus monogyna)


Eu de fapt admiram o lebădă, care se îndrepta în sens opus celorlalte, pe un lac din Köln. Urmând lebăda de pe marginea lacului, am dat nas în nas cu fructele de păducel. Le-am admirat îndelung, că-mi par tare minunate!

Păducelul este leacul inimii. 

Un arbust spinos, cu o mare duritate lemnoasă, plin de flori delicate și albe (uneori roz) primăvara și de fructe mici și roșii, toamna, ne dăruiește sănătate inimii prin abundența de principii active pe care le conțin florile, fructele și frunzele lui. Coroana de spini pe care a purtat-o Iisus Hristos se presupune că a fost făcută din crengi spinoase de păducel, simbolizând legătura plantei cu viața și cu moartea.

 

Vikingii, numeau spinii păducelului, „spini de dormit”, pentru că ii foloseau în ritualuri, ca sa inducă somnul magic. Chiar și Frumoasa din pădurea adormită, a căzut în somnul său de o sută de ani, după ce s-a ințepat în fusul din lemn de păducel. Celții considerau păducelul casa unor zâne bune. Din acest motiv, paturile de copii erau construite din lemn de păducel, pentru a păstra zânele malefice departe de ei.

Efectul tămăduitor al păducelului a fost descoperit de un cleric englez din secolul al XVIII-lea, care a observat că, atunci când erau obosiți și își pierdeau suflul, caii lui mâncau fructe roșii de păducel și iși reveneau imediat. Studii făcute ulterior, în spitale universitare, au demonstrat o creştere cu până la 40% a capacităţii de efort, la persoanele care consumau păducel. Efectul vindecător al păducelui asupra inimii și a problemelor circulatorii, a fost studiat științific în anul 1896. Oamenii de știință au publicat concluziile privind efectul păducelului asupra anginei pectorale, în New York Medical Journal în 1896. De atunci, păducelul a fost folosit oficial în tratamentul bolilor de inimă și a problemelor circulatorii.

 

BENEFICII

 

Păducelul subțiază sângele și este un remediu de neegalat în tulburări de ritm cardiac – tahicardie, aritmie (palpitații ), extrasistole, insuficiență cardiacă, cardiopatie ischemică, angină pectorală, hipertensiune arterială ( previne și combate ), tensiune arterială oscilantă și afecțiuni cardiovasculare care apar pe fond nervos

 

De asemenea, previne infarctul miocardic, este deosebit de eficient în sechelele postinfarct – revascularizează muşchiul cardiac, stabilizează valorile tensiunii arteriale, ajută la mărirea calibrului vaselor de sânge care alimentează inima. 

Administrarea de păducel are rezultate remarcabile și în tulburările specifice premenopauzei – bufeuri, palpitaţii, stări de nelinişte şi nervozitate.

 

Este benefic în nevroze, stări de anxietate și atacuri de panică, datorită efectului calmant, de stabilizare a emoţiilor și a agresivității crescute. Scade colesterolul, susține aparatul cardiovascular în perioadele de stres, este un bun relaxant, ușor sedativ și are proprietăți antioxidante.

 

MOD DE FOLOSIRE

 

Fructele de păducel se pot consuma în stare proaspătă sau se pot adăuga la preparatele din carne de pasăre și pește, pentru frăgezirea cărnii și a oaselor. 

 

Ceaiul din fructe de păducel se poate consuma ca infuzie sau ca macerat la rece

Infuzia se obține dintr-o lingură cu fructe de păducel uscate peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită și se lasă vasul acoperit 15 minute, după care se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

Maceratul la rece se obține dintr-o lingură cu fructe de păducel uscate peste care se adaugă 250 ml de apă rece și se lasă la temperatura camerei timp de 8 ore, apoi se strecoară si se bea pe stomacul gol. Se consumă 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

 

Florile și frunzele de păducel se pot consuma sub formă de ceai preparat ca infuzie sau ca macerat la rece. Spre deosebire de fructe, florile și frunzele de păducel se pot administra și sublingual

 

Infuzia se obține dintr-o lingură cu flori și frunze de păducel uscate peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită și se lasă vasul acoperit 15 minute, după care se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

 

Maceratul la rece se obține dintr-o lingură cu flori și frunze de păducel uscate peste care se adaugă 250 ml de apă rece și se lasă la temperatura camerei timp de 8 ore, apoi se strecoară si se bea pe stomacul gol. Se consumă 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.

Pentru administrare sublinguală se procedează astfel: florile și frunzele uscate se macină fin cu o rășniță electrică. Se ia apoi o linguriță rasă de pulbere și se se ține sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu multă apă. Se administrează de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, înainte cu jumătate de oră de mesele principale. În cure de peste 6 luni, păducelul previne apariţia sau agravarea bolilor de inimă şi a bolilor vasculare, previne depresia şi alterarea capacităţilor mentale care pot să apară odată cu înaintarea în vârstă.

 

 

Se găsesc comercializate fructele, florile și frunzele de păducel, sub formă de ceaiuri, tincturi, gemoderivate și comprimate. 

 

CONTRAINDICAȚII

 

Femeilor gravide, celor care alăptează și copiilor sub 12 ani, nu li se recomandă consumul de păducel. Intoleranță la păducel.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuiti mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0