Sânzienele

(Galium verum L.)


În noaptea de 23 spre 24 iunie a fiecărui an, se spune că cerul se deschide şi coboară pe pământ, sânzienele.  Ele sunt niște zâne bune cu părul bălai, frumoase, jucăușe și mereu vesele. Nu sunt ca ielele -  zânele rele și întunecate ale pădurii, care aduc numai suferință omului. Sânzienele sunt pline de iubire și au dăruit însușiri magice florilor galbene și mlădioase, cu mireasmă dulceagă, care le poartă numele, ajutând oamenii să se vindece de multe boli trupești și sufletești.

În noaptea magică dinaintea zilei de Sânziene, cei cu inima curată pot vedea zânele, deoarece sânzienele dansează și râd vesele la lumina Lunii.

În ziua de Sânziene ( 24 iunie) se spune că ele amuţesc cucul să nu mai cânte și îndepărtează răul și bolile celor care cred în ele. După această zi, femeile care nasc și poartă pe cap cununi de flori de sânziene au o naștere ușoară și un copil sănătos și frumos, iar fetele tinere care poartă la brâu flori de sânziene își vor găsi în acest an, alesul inimii.

Prima publicație despre valoarea medicinală a florilor de sânziene apare în anul 1753 și este făcută de Carl von Linne, renumitul naturalist suedez din secolul al XVIII - lea, care a stabilit regulile de bază ale clasificării plantelor.  Ca un omagiu adus acestui mare cercetător al naturii, se poate găsi majuscula L ( de la numele lui ) după numele științific al plantelor numite și clasificate de el. Astfel că denumirea științifică a sânzienelor îi poartă inițiala: Galium verum L.

 

Sânzienele conțin așa-zisul cheag care este folosit pentru a precipita proteina din lapte în timpul producției de brânză. Coloranții florilor dau brânzei culoarea portocaliu-gălbuie și joacă, de asemenea, un rol major în gustul inconfundabil pe care îl lasă. Chiar și astăzi, în Anglia, brânza ”Cheshire cheese” este făcută cu sânziene. În Scoția, sânzienele sunt folosite și acum ca agent de colorare: rădăcinile colorează în roșu iar florile în galben. Florile sunt folosite de asemenea pentru aromatizarea și îngălbenirea băuturilor.

 

BENEFICII

 

Cea mai importantă proprietate a sânzienelor este cea de REGLARE ȘI VINDECARE A GLANDEI TIROIDE. Sânzienele reglează funcția tiroidiană atât în hipotiroidism, cât și în hipertiroidism. Ele reduc totodată riscul apariției nodulilor la glanda tiroidă și a cancerului tiroidian.

 

Sânzienele conțin taninuri, flavonizide, iridoide, acid citric, minerale, enzime, și au o puternică acțiune antiinflamatoare, analgezică, sedativă, cicatrizantă, antispastică, depurativă și ușor laxativă.  

Sânzienele stimulează producerea și eliminarea bilei, previn calculii biliari, detoxifică ficatul și pancreasul. Au efect energizant și tonic general. Sânzienele de asemenea previn și ameliorează simptomele de demență, Alzheimer, tulburări de memorie, vertij, elimină riscul apariției cancerului laringian și previn patologiile corzilor vocale și a limbii. Mențin sănătatea aparatului urinar, stimulează diureza, scad riscul apariției pietrelor la rinichi și previn chisturile renale.

 

Sânzienele reduc acumularea lichidelor în corp, au efect benefic pentru circulația sanguină și limfatică și protejează organismul de tumorile ganglionare. Ele purifică sângele și elimină acidului uric aflat în exces. Reduc spasmele și ușurează durerile nașterii. Sânzienele sunt și afrodiziace.

 

Folosite extern, sânzienele vindecă multe afecțiuni ale pielii, fiind folosite în cazuri de furuncule, ulcerații, eczeme, râie, psoriazis, în plăgi maligne pe piele, în caz de reumatism, artroză și nevralgie intercostală.

 

CUM SE CONSUMĂ

 

Sânzienele nu se fierb niciodată, însă se pot consuma sub formă de infuzie: peste o lingură de flori uscate de sânziene sau 3-4 linguri de flori proaspete de sânziene,  se adaugă 250 ml apă clocotită și se lasă 15 minute la temperatura camerei fără a se acoperi vasul, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

 

Dar, ceaiul de sânziene se recomandă a se administra cel mai bine sub formă de macerat la rece:  peste o lingură de flori uscate de sânziene sau 3-4 linguri de flori proaspete de sânziene,  se adaugă 250 ml apă rece. Se lasă vasul acoperit peste noapte ( 6-8 ore) iar dimineața se strecoară și se bea.  Se repetă procedeul și peste zi, astfel încât să se consume 3 căni zilnic, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de masă. Cura se ține 30 de zile și maceratul se face proaspăt în fiecare zi. În cazul tratamentului îndelungat,  se fac 10 zile pauză după fiecare 6 săptămâni de administrare.

 

RECOMANDARE

 

Pentru cei care au afecțiuni tiroidiene, se recomandă pe lângă administrarea internă a sânzienelor, să se ungă zilnic zona glandei tiroide cu unguent de sânziene, care se găsește comercializat în magazinele naturiste. Se mai găsesc comercializate ceai,  capsule, ulei și tinctură de sânziene.

 

CONTRAINDICAȚII

Intoleranță la sânziene.

  

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0